Top 10 zieke kattenrassen

De top 10 van de ziekste kattenrassen in de raskattenwijzer bestaat uit de volgende rassen:

1
Erfelijke aandoeningen bij de Pers
Pers
68 minpunten
22 aandoeningen

Vanwege de vele erfelijke aandoeningen en de uiterlijke kenmerken van de Pers (die het welzijn aantasten) is het af te raden deze kat aan te schaffen.

2
Devon Rex
51 minpunten
17 aandoeningen

De snorharen van de Devon Rex ontbreken of hebben een afwijkende vorm. Dit is een ernstige handicap, die het welzijn van de kat aantast. De wigvormige kop van de Devon Rex zorgt vaak voor een moeilijke geboorte (dystocia).

3
Erfelijke aandoeningen bij de Maine Coon
Maine Coon
41 minpunten
13 aandoeningen

Een veelvoorkomende aandoening bij de Maine Coon is HCM. Dit is een hartziekte die een verminderd uithoudingsvermogen, verlamming van ledematen en plotselinge sterfte tot gevolg kan hebben.

4
Siamees
39.5 minpunten
18 aandoeningen

De Siamees kampt met veel erfelijke aandoeningen. Amyloïdose (eiwitafzetting) is specifiek voor dit ras. Het zorgt voor aantasting van nieren en lever, met als gevolg vergiftiging door nierfalen of leverfalen.

5
Erfelijke aandoeningen bij de Heilige Birmaan
Heilige Birmaan
35.5 minpunten
10 aandoeningen

Bij de Heilige Birmaan komen veel erfelijke aandoeningen voor. De belangrijkste erfelijke aandoeningen zijn: nierfalen door cystenieren (PKD) en hartfalen (HCM).

6
Erfelijke aandoeningen bij de Exotisch korthaar
Exotisch korthaar (Exotic shorthair)
33.5 minpunten
12 aandoeningen

De Exotisch korthaar is een kortharige Pers. Hierdoor hebben Exotisch kortharen dezelfde gezondheidsproblemen als de Pers.

7
Erfelijke aandoeningen bij de Scottish Fold
Scottish Fold
32.5 minpunten
6 aandoeningen

Veel rasverenigingen erkennen dit ras terecht niet, vanwege de gezondheids- en welzijnsproblemen. Het typische kenmerk van dit ras, de gevouwen oren, is het gevolg van een spontane mutatie in een gen dat het kraakbeen van het oor aantast.

8
Sphynx
32 minpunten
10 aandoeningen

De Sphynx is een haarloze kat. De naaktheid op zichzelf is al een erfelijke aandoening, want het maakt de katten kwetsbaar voor warmte, kou en zonnebrand.

9
Erfelijke aandoeningen bij de Brits korthaar
Brits korthaar
31 minpunten
12 aandoeningen

De Brits korthaar is een kat met een platte snuit (brachycephalie). Dit veroorzaakt nogal eens benauwdheid, tranende ogen en een afwijkende stand van het gebit, met mogelijk pijn als gevolg.

10
Erfelijke aandoeningen bij de Burmees
Burmees
28 minpunten
14 aandoeningen

De Burmees heeft een platte snuit (brachycephalie). Daardoor kan hij last krijgen van benauwdheid en tranende ogen, en een afwijkende stand van het gebit, wat pijnklachten kan geven.

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht