Tips bij het opvoeden van je kitten

Een kitten laten wennen aan een nieuwe omgeving, en eventueel al aan andere aanwezige katten, is een hele klus. Lees hier de belangrijkste regels die kunnen helpen bij de opvoeding.

Krabben of bijten tijdens het spelen

Gebruik je handen om je kitten te knuffelen en te aaien, niet om met hem te spelen. Maak voor het spel gebruik van hengeltjes, touwtjes en balletjes. Als je met je handen met je kitten speelt, leer je hem dat het goed is dat hij je krabt of bijt. Als je kitten een grote kat is geworden, is dat niet meer zo’n leuk spel. En het dan weer afleren is veel lastiger.

Krabben of bijten tijdens het spelen

Dit komt veel voor bij kittens die vroeg uit het nest zijn gehaald en geen speelkameraad hebben. Het gedrag hoeft niet afgestraft te worden. Stop gewoon direct het spel. Speel later op een andere manier met een hengeltje verder. Zorg er ook voor dat je kitten voldoende beweging heeft, zodat hij zijn energie kwijt kan. Het hebben van een tweede kitten kan veel problemen voorkomen!

Wennen aan de reismand

De reismand wordt vaak bij vervelende gebeurtenissen tevoorschijn getoverd. Je kat weet al gauw dat het weer zover is, en schiet in de stress. Jij hebt de rampscenario’s al in het vizier: hoe krijg je die kat in de mand? De volgende punten kunnen je helpen om dit te voorkomen:

  • Zorg ervoor dat de reismand permanent onderdeel is van je huiskamer.
  • Maak van de reismand een rustige, zachte ligplek, waar snoepjes te vinden zijn op onverwachte momenten.
  • Doe af en toe het deurtje van de mand dicht als de kat erin ligt.
  • Zorg ervoor dat niet elke keer dat het deurtje dichtgaat, ook een bezoek bij de dierenarts betekent.
  • Wees creatief: geef je kat bijvoorbeeld door het dichte deurtje een nieuw speeltje. Neem de mand af en toe voor een paar minuten mee de straat op; ga daarna weer terug naar de vertrouwde huiskamerplek.

Dagelijkse verzorging

Laat je kitten wennen aan borstelen en kammen, in de bek kijken en nagels knippen. Doe dit iedere dag (knip bijvoorbeeld één nagel per keer). Bij langharige katten is het heel belangrijk dat ze al als kitten aan vachtverzorging wennen. Zo voorkom je later problemen met klitten.

Eten

Geef je kitten verschillende smaken en merken (blik)voer te eten, naast een goed merk brokjes. Als er later een speciaal voer nodig is, went hij een stuk makkelijker aan de verandering.

De krabpaal

Zet krabpalen op de doorlooproutes van je kitten, zodat hij er vaak langs komt. Door te spelen met de krabpaal leert een kat al gauw te krabben aan de paal. Om je meubels te ontzien is het verstandig om meerdere krabpalen neer te zetten.

Wees consequent

Niet op het aanrecht is nóóit op het aanrecht.

Kattenbakken gemakkelijk bereikbaar en altijd schoon

Zet de kattenbak op een rustige, goed bereikbare plek, minimaal één per verdieping. Gebruik het liefst een bak zonder kap. Dit is frisser voor je kat, en jij ziet sneller dat de bak vuil is en schoongemaakt moet worden. Zet de bak nooit naast de voerbakjes. Katten houden er niet van om te eten naast hun kattenbak. Overleg problemen met sproeien of naast de bak plassen altijd direct met een dierenarts.

Naar buiten

Voordat je kitten naar buiten kan, moet hij eerst goed in huis wennen. Of hij later wel of niet naar buiten gaat, hangt van de situatie af. Denk eraan dat een kat altijd graag naar buiten wil, voor frisse lucht, beweging en voor het uitleven van zijn jachtinstinct. Zorg ervoor dat je kat een identificatiechip heeft vóór zijn eerste uitstapje.

Veel succes en veel plezier bij de eerste stappen in jullie leven samen!

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht