Stop de fokkers van designer cats!

Fokkers van designer cats kruisen opzettelijk gehandicapte katten met elkaar. De nakomelingen zien er extreem uit. Het zijn katten met meerdere schadelijke mutaties, zoals haarloosheid en korte poten. Die desginer cats lijden hun leven lang onder hun extreme uiterlijk. Volgens de wet is het verboden om dit soort dieren te fokken. Maar de Nederlandse overheid treedt hier niet tegen op.

De Bambino Sphynx
De Bambino Sphynx is zo’n 'designer cat' die is samengesteld door mutantenfokkers. Deze kat wordt ernstig beperkt door zijn extreme uiterlijk: geen vacht, geen snorharenen en extreem korte poten. Dit beestje kan daardoor nauwelijks springen, niet buitenspelen - hij verbrandt immers in de zon - en heeft veel last van rug- en nekpijn. En waarom worden zij bewust zo gefokt? Alleen maar omdat sommige mensen ze zo schattig vinden!

Veel meer variaties
Volgens de wet Besluit houders van dieren, artikel 3.4 is het verboden om dieren te fokken met kenmerken die nadelig zijn voor het dier. Toch zijn er in Nederland veel ongezonde kattenvariaties voortgebracht die onnodig lijden onder hun uiterlijke kenmerken: designer cats als de FoldexDwelf en Napoleon Fold. De fokkers overtreden structureel de wet en omdat er nog nooit een boete is uitgedeeld, gaan ze daar gewoon mee door.

Handhaving faalt
Specialisten in genetica en dierenwelzijn van de Universiteit Utrecht stellen in een recent rapport dat het fokken met mutanten schadelijk is voor de katten en daarom verboden is. Toch weigert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) deze fokkers te vervolgen. Zo kan deze wrede industrie ongehinderd haar gang gaan, ten koste van de katten.

Wat doet Dier&Recht?
Dier&Recht informeert het publiek en roept politici op om in actie te komen tegen dit schrijnende onrecht. Daarnaast slepen we deze fokkers voor het gerecht en dwingen we de NVWA middels een dwangsom om de wet te handhaven.

Wat kun jij doen?
Vind jij het ook belachelijk dat katten doelbewust misvormd worden gefokt? Als zelfstandige stichting zijn we volledig afhankelijk van particuliere donaties. We hebben alle hulp nodig die we kunnen krijgen en elke donatie is welkom! Help jij ons helpen?

Bekijk hieronder het item van EenVandaag van 1 februari 2019

Heb jij een tip of een klacht over een fokker? Stuur ons dan een e-mail op info@raskattenwijzer.nl

Mundikat - Kat & Recht - 41 jaar Mundikat - Mundikat Magazine nummer 6-2019 p. 27
de Volkskrant - Wie zelf een kat ontwerpt overtreedt het fokverbod
De Telegraaf Extra - ’Dit is geen ras, maar een misvormde kat’
Haarlems Dagblad - NVWA verbiedt fokken designkat
IJmuider Courant - NVWA verbiedt fokken designkat
Nederlands Dagblad - Eerste maatregel tegen fokker van designerkatten
De Gooi- en Eemlander - NVWA verbiedt fokken designkat
Dagbladen - Actie tegen fokkers van 'designkatten'
De Telegraaf - Designkat fokken krijgt een staartje
Noordhollands Dagblad - NVWA verbiedt fokken designkat
De Gelderlander - Pronken met een kat die 'dubbel gehandicapt' is
Leidsch Dagblad - NVWA verbiedt fokken designkat
Barneveldse Krant - Eerste optreden NVWA tegen 'designerkat'
Trouw - 'Martelfokker' mag zieke raskat niet meer fokken

Campagnenieuws

still uit voorlichtingsfilm Rijksoverheid

Designerkatten mogen niet worden gefokt volgens de Nederlandse wet. Doe je dat wel, dan krijg je een boete. Ook kopers hebben hun verantwoordelijkheid te nemen. De Rijksoverheid maakte een voorlichtingsfilm om mensen te ontmoedigen een bambino sphynx te kopen.

 

Lees verder...

designer cat

Sinds april 2019 is het in Nederland verboden om katten met meervoudige erfelijke aandoeningen te fokken zoals de Bambino Sphynx. Voor de katten in Nederland is dat goed nieuws, maar in het buitenland gaat de fokkerij gewoon door. Nederlandse consumenten kopen nu over de grens.

Lees verder...

Voor het eerst heeft de NVWA een overtreding van artikel 3.4 Besluit houders van dieren geconstateerd bij een kattenfokster. Dier&Recht diende een handhavingsverzoek in tegen de fokster van Bambino Sphynx katten.

 

Lees verder...

Ja, ik help de katten!

Ik wil een einde aan de wrede fokpraktijken van designer cats. Katten die bewust zonder haar, met extreem korte poten, dubbelgevouwen oren of met een platte snuit worden gefokt, lijden een leven lang onnodig door hun extreme uiterlijk. Fokkers mismaken deze dieren steeds verder. Met een donatie help ik mee aan rechtszaken tegen fokkers van designer cats.

iDEAL
Machtiging
Machtiging

Hierbij machtig ik RaskattenWijzer om het bovenstaande bedrag van mijn bankrekening af te schrijven:

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht