Geef de Pers zijn snuit terug!

Ik roep minister Schouten op om zo snel mogelijk de Pers en andere kortsnuitige katten wettelijk te beschermen. Ze moet een einde maken aan het onnodig lijden van deze dieren, en fokkers duidelijke regels opleggen.

Lees hier de volledige petitietekst

4.527 mensen hebben getekend!

0
10.000

Vul je gegevens in en klik op verstuur.

Zojuist getekend

2 uur 31 min
Cora Meijer
6 uur 46 min
Anoniem
7 uur 14 min
Anoniem
8 uur 55 min
wouter hiskemuller
10 uur 58 min
Jeroen De Vos

Stop de Perzen!

De Pers is een van de populairste raskatten in Nederland. Die populariteit heeft een keerzijde: de raskenmerken van de Pers zijn in de loop der jaren steeds extremer geworden. Ze vormen een directe aantasting van zijn gezondheid en welzijn. Deze ongezonde fokpraktijk moet stoppen!

Zieke kat
Ernstige benauwdheid, gebitsproblemen, oogaandoeningen en geboren worden met een waterhoofd. Door inteelt en ongezonde fokpraktijken lijdt de Pers aan ernstige gezondheidsproblemen, vooral veroorzaakt door de steeds kortere schedel. Een natuurlijke bevalling is door de extreem afwijkende lichaamsbouw vaak niet mogelijk.

Handhaaf de wet
De wet Besluit houders van dieren, artikel 3.4 verbiedt het fokken van katten met schadelijke uiterlijke kenmerken. Als deze wet gehandhaafd zou worden, zouden er in Nederland geen extreme Perzen gefokt kunnen worden. Maar er wordt niet gehandhaafd, en dus gaan de fokkers gewoon door met het fokken van steeds ziekere dieren.

Duidelijke criteria
Om dit te stoppen moeten daarom zo snel mogelijk criteria worden opgesteld, zoals die ook voor honden zijn opgesteld. In die criteria moeten duidelijke schedelafmetingen en andere uitwendig meetbare kenmerken worden opgenomen. Inspecteurs van de NVWA, de instantie die in Nederland toeziet op dierenwelzijn, kunnen dan makkelijker de wet handhaven.

Teken de petitie!
Help mee een einde te maken aan het leed van de Pers en andere kortsnuitige katten. Teken de petitie waarin we minister Schouten (LNV) oproepen zo snel mogelijk met nieuwe foknormen te komen. Alleen dan kunnen fokkers die deze extreme, zieke katten fokken, worden aangepakt.

Bekijk hieronder het item over de Pers in Hart van Nederland van 22 september 2019:

Heb jij een tip of een klacht over een fokker? Stuur ons dan een e-mail op info@raskattenwijzer.nl

Campagnenieuws

Behalve de Pers en de Exotisch korthaar hebben ook veel Britse kortharen een veel te korte snuit.

Lees verder...

De trend om korte snuiten te fokken is enorm doorgeschoten. Op kattenshows maar ook op sociale media zien we steeds vaker Perzische katten met extreem korte snuiten. Deze katten zijn de dupe van de ongezonde hang naar likes en erkenning van hun baasjes. 

Lees verder...

Twee kattenfokkers moeten van minister Schouten per direct stoppen met het fokken van kortsnuitige Peke Face Perzen. De NVWA heeft naar aanleiding van twee handhavingsverzoeken die wij hebben ingediend een overtreding van de wet vastgesteld. Fokkers moeten daarom hun fokbeleid aanpassen.

Lees verder...

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht