Geef de Pers zijn snuit terug!

Ik roep minister Schouten op om zo snel mogelijk de Pers en andere kortsnuitige katten wettelijk te beschermen. Ze moet een einde maken aan het onnodig lijden van deze dieren, en fokkers duidelijke regels opleggen.

Lees hier de volledige petitietekst

9.164 mensen hebben getekend!

0
10.000

Vul je gegevens in en klik op verstuur.

Zojuist getekend

8 min 31 sec
Gonny Huissoon
5 uur 20 min
Manita Pakvis
9 uur 51 min
Anoniem
10 uur 57 min
Anita de Cort
12 uur 15 min
Anoniem

Stop de Perzen!

De Pers is een van de populairste raskatten in Nederland. Die populariteit heeft een keerzijde: de raskenmerken van de Pers zijn in de loop der jaren steeds extremer geworden. Ze vormen een directe aantasting van zijn gezondheid en welzijn. Deze ongezonde fokpraktijk moet stoppen!

Zieke kat
Ernstige benauwdheid, gebitsproblemen, oogaandoeningen en geboren worden met een waterhoofd. Door inteelt en ongezonde fokpraktijken lijdt de Pers aan ernstige gezondheidsproblemen, vooral veroorzaakt door de steeds kortere schedel. Een natuurlijke bevalling is door de extreem afwijkende lichaamsbouw vaak niet mogelijk.

Handhaaf de wet
De wet Besluit houders van dieren, artikel 3.4 verbiedt het fokken van katten met schadelijke uiterlijke kenmerken. Als deze wet gehandhaafd zou worden, zouden er in Nederland geen extreme Perzen gefokt kunnen worden. Maar er wordt niet gehandhaafd, en dus gaan de fokkers gewoon door met het fokken van steeds ziekere dieren.

Duidelijke criteria
Om dit te stoppen moeten daarom zo snel mogelijk criteria worden opgesteld, zoals die ook voor honden zijn opgesteld. In die criteria moeten duidelijke schedelafmetingen en andere uitwendig meetbare kenmerken worden opgenomen. Inspecteurs van de NVWA, de instantie die in Nederland toeziet op dierenwelzijn, kunnen dan makkelijker de wet handhaven.

Teken de petitie!
Help mee een einde te maken aan het leed van de Pers en andere kortsnuitige katten. Teken de petitie waarin we minister Schouten (LNV) oproepen zo snel mogelijk met nieuwe foknormen te komen. Alleen dan kunnen fokkers die deze extreme, zieke katten fokken, worden aangepakt.

Bekijk hieronder het item over de Pers in Hart van Nederland van 22 september 2019:

Heb jij een tip of een klacht over een fokker? Stuur ons dan een e-mail op info@raskattenwijzer.nl

Campagnenieuws

Perzische kat

Dier&Recht startte eind 2019 een campagne voor duidelijke wettelijke regels voor de snuitlengte van katten. Afgelopen maanden benaderden we elf raskattenverenigingen met het verzoek zelf maatregelen te nemen om het fokken van langere snuiten bij kortsnuitige kattenrassen te stimuleren.

Lees verder...

Dier&Recht heeft vorig jaar een aantal handhavingsverzoeken ingediend tegen fokkers van Perzische katten. De fokkers kregen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een waarschuwing vanwege het overtreden van de wet. Eén fokker stopte daarop met het fokken van deze extreme katten. Ook de Nederlandse Raskatten Vereniging (NRKV) nam drastische besluiten.

Lees verder...

Afgelopen jaar controleerde de NVWA op neuslengte bij katten en werden er waarschuwingen uitgedeeld aan fokkers die katten met veel te korte snuiten fokken. Hoewel nergens is vastgelegd hoe lang de snuit van een kat moet zijn om ermee te mogen fokken, is wel duidelijk dat een te korte snuit verboden is bij de wet.

Lees verder...

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht