Erfelijke aandoeningen bij de Siberische kat

Bij dit ras komt pyruvaatkinase deficiëntie (een verstoorde energiestofwisseling van de rode bloedcellen) voor, waardoor kittens al op heel jonge leeftijd sterven. Exacte aantallen hiervan zijn nog niet bekend. Met de Siberische kat wordt nog niet zo lang gefokt en er is dus ook nog weinig onderzoek naar gedaan. Dit zou een vertekend beeld van het aantal rasspecifieke ziektes kunnen geven. De populatie waarmee gefokt wordt, is bovendien klein waardoor erfelijke ziektes in de toekomst kunnen toenemen.

Geschiedenis
In Amerika en Europa is de Siberische kat een zeer nieuw kattenras, maar het ras bestaat al heel lang. De Siberische kat komt uit Rusland en heeft eeuwenlang in het ruige Siberië geleefd. Vanwege dit klimaat ontwikkelde deze kat een zeer dikke vacht, die bestand is tegen water.
Waarschijnlijk werden deze katten al zo’n duizend jaar gebruikt voor de bestrijding van ongedierte op boerderijen en de bescherming van huizen, voordat men met ze ging fokken.
Tot het eind van de jaren tachtig werd in de voormalige Sovjet Unie het houden en fokken van katten sterk ontmoedigd. In 1987 veranderde dit en sindsdien groeide de kattenfokkerij in Rusland. In 1988 werd in Moskou de eerste kattenshow gehouden.
In 1990 werden er drie Siberische katten naar Amerika gebracht op basis van een uitwisseling met de Himalayan, een ras dat in Rusland aan het uitsterven was. Een Amerikaanse fokker vertrok enkele maanden later naar Rusland om daar alle Siberische katten te kopen die hij tegenkwam; hij kwam terug met vijftien katten. Dit werd het begin van een fokprogramma van Siberische katten.

Het zijn grote katten en ze ontwikkelen zich langzaam en zijn pas op vijfjarige leeftijd uitgegroeid.

Zeer klein of onbekend risico op erfelijke aandoeningen
Aantal bij dit ras bekende erfelijke aandoeningen: 2
DNA-testen beschikbaar
Tips & advies
Bronnen
Neonatale iso-erytrolyse (afweerreactie tegen eigen rode bloedcellen) Gough A et al., 2010
Pyruvaatkinase deficiëntie (verstoorde energiestofwisseling van de rode bloedcellen) Grahn RA et al., 2012

Word nu donateur!

DONEER NU

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht