Erfelijke aandoeningen bij de Scottish Fold

Veel rasverenigingen erkennen dit ras terecht niet, vanwege de gezondheids- en welzijnsproblemen. Het typische kenmerk van dit ras, de gevouwen oren, is het gevolg van een spontane mutatie in een gen dat het kraakbeen van het oor aantast. Het gaat om een zeer ernstige erfelijke aandoening: osteochondrodysplasie (een aangeboren groeistoornis van het kraakbeen en de botten) en beperkt zich niet tot de oren. Het zorgt ook voor kortere, misvormde poten en kreupelheid, met pijnlijke gewrichtsontsteking als gevolg. Andere aandoeningen die relatief vaak voorkomen: benauwdheid bij katten met een platte snuit (brachycephalie) en aangeboren doofheid bij witte katten. Daarnaast heeft een verhoogd percentage dieren bloedgroep B, waardoor er een grotere kans is op een fatale afbraak van rode bloedcellen bij kittens (neonatale iso-erytrolyse). Ook is het ras gevoelig voor het ontwikkelen van blaasgruis, met een pijnlijke blaasontsteking tot gevolg. Alles bij elkaar genomen, is het zeer af te raden om een Scottish Fold aan te schaffen. 

Geschiedenis
In 1961 leefde op een Schotse boerderij een vrouwelijke kat, Susie genaamd. Ze had gevouwen oren, een uniek uiterlijk kenmerk dat nog niet eerder was gezien. Susie werd gekruist met een Britse korthaar en kreeg twee kittens, die beide ook gevouwen oren hadden. Hierna werd er een fokprogramma opgezet, waarbij gebruik werd gemaakt van kruisingen met de Britse korthaar en de Europese korthaar. Na verschillende kruisingen werd duidelijk dat het gen voor gevouwen oren dominant overerfde: slechts één van de ouders hoefde het gen te bezitten.
In 1966 werd het ras geregistreerd en kreeg het zijn huidige naam: Scottish Fold. De langharige versie van het ras is bekend sinds het midden van de jaren tachtig van de vorige eeuw. Eerder kruisingen met de Pers hebben dit langhaar-gen in het ras gebracht.
Op dit moment is het toegestaan om de Scottish Fold te kruisen met de Britse korthaar en de Amerikaanse korthaar.

Kittens die homozygoot zijn voor het Scottish Fold gen hebben allemaal ernstige osteochondrodystrofie. Vanwege dit gegeven mag een Scottish Fold nooit met een andere Scottish Fold gekruist worden, maar moet er altijd gebruik worden gemaakt van een kruising. 

Hoog risico op erfelijke aandoeningen
Aantal bij dit ras bekende erfelijke aandoeningen: 6
DNA-testen beschikbaar
Tips & advies
Bronnen
Brachycefalie (kortschedeligheid) brachycefaal obstructief syndroom (BOS) LICG ,2013
Hereditaire congenitale doofheid (erfelijke aangeboren doofheid) Strain G, 1996
Hypochondrodysplasie of osteochondrodysplasie (OCD)(afwijkende botgroei en kraakbeenontwikkeling) Gough A et al., 2010 | Scott HW et al, 2007 | Takanosu et al, 2008
Neonatale iso-erytrolyse (afweerreactie tegen eigen rode bloedcellen) Giger U et al., 1991
Polycystic kidney disease (PKD) (cystenieren) Appleman et al., 2006 | Caressa Dierenziekenhuis, 2017 | Gubbels E et al, 2005 | Testerink-Baas E, 2010
Urolithiase (urinewegstenen/"blaasgruis") (Feline Lower Urinary Tract Disease) (FLUTD) Lekcharoensuk C et al., 2001

Word nu donateur!

DONEER NU

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht