Erfelijke aandoeningen bij de Blauwe Rus

De Blauwe Rus is een ras met weinig specifieke en ras-typische ziekten. Ze hebben relatief vaak last van heupdysplasie, wat pijn geeft aan de heupen. Ook mastceltumoren, een vorm van kanker, komen vaker voor. Het ras is gevoelig voor het ontwikkelen van blaasgruis (urolithiase), waardoor er problemen ontstaan als blaasontsteking, plassen op ongewenste plaatsen, en niet kunnen plassen.

Geschiedenis
Het is niet precies bekend waar dit ras vandaan komt. Het verhaal gaat dat de Blauwe Rus vanuit Rusland naar Engeland werd gehaald. De Blauwe Rus had van begin af aan een dikke vacht, wat het aannemelijk maakt dat dit kattenras oorspronkelijk in een koud klimaat leefde en mogelijk inderdaad uit Rusland komt.
In 1871 was voor het eerst een Blauwe Rus op een kattenshow te zien in het Crystal Palace in Londen, onder de naam ‘Arkhangelsk kat’. De Blauwe Rus was een kortharige, solide (blue) katachtige met een vreemde lichaamsbouw. In 1912 werd de Blauwe Rus als apart ras aanvaard, onder de naam ‘Foreign Blue’ ('vreemde blauwe'). Vanaf toen werd het ras steeds populairder onder fokkers en kattenliefhebbers. Vanaf 1939 werd de naam ‘Blauwe Rus’ gebruikt.
De Tweede Wereldoorlog werd het ras bijna fataal. Tussen de jaren veertig en vijftig probeerden zowel Britse als Zweedse fokkers (los van elkaar) het ras weer uit te breiden door de paar overlevende Blauwe Russen te kruisen met de Bluepoint Siamees. Het doel van deze kruising was uitbreiding van de genenpool. Dat had veel nadelen, omdat een aantal genetische afwijkingen van de Siamees in de Rus werden gefokt. Daarnaast werd door de Siamese invloeden de aparte lichaamsbouw van de Blauwe Rus nog extremer.

In 1966 werd de showstandaard veranderd, en werd het Siamese type niet meer aanvaard. Uiteindelijk werden er Scandinavische katten gekruist met de Blauwe Rus en zo is het ras verder opgebouwd.

Gering risico op erfelijke aandoeningen
Aantal bij dit ras bekende erfelijke aandoeningen: 8
DNA-testen beschikbaar
Tips & advies
Bronnen
Diabetes mellitus (suikerziekte) Lederer R et al., 2009 | Ohlund M et al., 2015 | Salari Sedigh H et al., 2016
Feline infectieuze peritonitis (FIP)(besmettelijke buikvliesontsteking) Bell ET et al., 2006 | Pesteanu-Somogyi LD et al., 2006 | Rohrbach BW et al., 2001 | Taharaguchi S et al., 2012
Heupdysplasie (HD) (ontwikkelingsstoornis heup) Keller GG et al., 1999
Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) (hartziekte door verdikte hartspier) Zhivago Marushka CH, 2013
Mastceltumor (kanker van specifieke afweercellen) Melville K et al., 2015
Neonatale iso-erytrolyse (afweerreactie tegen eigen rode bloedcellen) Forcada Y et al., 2007 | Malik R et al., 2005
Progressieve retina atrofie (PRA) (voortschrijdende verslechtering van het netvlies) Laboklin., april 2015
Urolithiase (urinewegstenen/"blaasgruis") (Feline Lower Urinary Tract Disease) (FLUTD) Albasan H et al., 2012 | Gough A et al., 2010 | Houston DM, 2001 | Lekcharoensuk C et al., 2001 | Mateescu C et al., 2011

Word nu donateur!

DONEER NU

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht