Stop het fokken van designer cats (petitietekst)

Aan minister Carola Schouten en de vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Sinds 2014 is artikel 3.4 Besluit houders van dieren in werking getreden met een duidelijk verbod op het fokken van gezelschapsdieren met erfelijke aandoeningen. De initiatiefnemer, staatssecretaris Bleker (CDA), noemde in 2011 het fokken van erfelijk gehandicapte gezelschapsdieren “van God los.” Sinds die tijd is er weinig veranderd.

Neem bijvoorbeeld de Bambino Sphynx, een kattenras dat lijdt aan dubbele erfelijke aandoeningen. De dieren hebben geen vacht, waardoor ze niet tegen kou kunnen, verbranden in de zon en snel gewond raken. Door de korte poten lopen ze moeilijk en kunnen ze slecht springen of spelen. Ze hebben vaak een scheve rug en een afgeplatte borstkas waardoor ze benauwd zijn. Ze hebben geen snorharen. Ze voelen zich kat, maar zijn zo mismaakt dat ze zich niet als kat kunnen gedragen. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te geven van mismaakte kattenrassen.

De designer cat is een kat die gefokt wordt op uiterlijke kenmerken. Hierbij wordt het verbod in artikel 3.4 volledig genegeerd. Desalniettemin is er sinds 2014 geen enkele boete opgelegd. 

Onze eis
Ik roep de minister en de commissie op eindelijk werk te maken van handhaving, en het fokken van designer cats als de Bambino Sphynx te verbieden.

Stop het fokken van katten die ‘van God los’ zijn!

Hoogachtend, 
Voor- en achternaam (worden automatisch ingevuld)

Ja, ik teken tegen het fokken van designer cats!

Raskatten, kaal, met extreem korte poten, dubbel gevouwen oren of een platte snuit zonder neus. De zogehete designer cats worden door fokkers steeds verder mismaakt.

Staatssecretaris Bleker, noemde in 2011 het fokken van erfelijke gehandicapte gezelschapsdieren al “Van God los”. Maar sinds die tijd is weinig veranderd en lijden de katten nog steeds ernstig voor het 'plezier' van de mens.

Wij roepen de minister en politiek op eindelijk werk te maken met handhaving. En het fokken van designer cats te verbieden.

Deze campagne is afgelopen. Het is helaas niet meer mogelijk om te tekenen.

Meer doen voor de katten?

Word donateur

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht