Raskattenverenigingen wachten wettelijke regels af

Perzische kat

Dier&Recht startte eind 2019 een campagne voor duidelijke wettelijke regels voor de snuitlengte van katten. Afgelopen maanden benaderden we elf raskattenverenigingen met het verzoek zelf maatregelen te nemen om het fokken van langere snuiten bij kortsnuitige kattenrassen te stimuleren.

Verenigingen vinden hun gezondheidseisen al goed genoeg

Van de elf verenigingen die we benaderden, gingen er negen (verenigd in het Gezamenlijk Overleg Nederlandse Kattenverenigingen) met elkaar in overleg. In hun schriftelijke reactie op ons verzoek geven zij aan: “(…) dat de gezamenlijke Nederlandse kattenverenigingen hun verantwoordelijkheid reeds nemen door de bij hun aangesloten fokkers te ondersteunen bij een verantwoord en gezond fokbeleid.”

Met andere woorden: we doen het goed en veranderen niets. Wel geven ze aan dat er op termijn mogelijk overleg volgt met Dier&Recht.

De Nederlandse Raskatten Vereniging (NRKV) neemt wél maatregelen

Drie van deze verenigingen konden zich niet vinden in de handelwijze van het overlegorgaan en stapten uit het overleg. Een van hen, de NRKV, nam wél maatregelen naar aanleiding van ons verzoek. Op shows van deze vereniging zijn perzen tot nader order verboden; bovendien worden er geen nieuwe fokkers van perzen en exotics toegelaten. Dat is goed nieuws! Maar ook deze vereniging komt niet zelf met eisen naar haar fokkers ten aanzien van de snuitlengte: men wacht op wettelijke normen.

Wettelijke eisen snuitlengte zijn hard nodig

Heldere wettelijke regels voor de snuitlengte van katten zijn noodzakelijk om het welzijn en de gezondheid van de Perzische kat aanvaardbaar te krijgen! Het is duidelijk dat een verandering van het fokbeleid niet vanuit de rasverenigingen zal komen, maar van hogerhand moet worden opgelegd.

Teken en deel de petitie

Steun daarom de campagne van Dier&Recht waarmee we de overheid willen bewegen normen op te stellen voor de minimale snuitlengte van de kat!

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht