Het coronavirus en huisdieren: geen reden tot paniek

Bij drie katten in Nederland zijn antistoffen gevonden tegen het coronavirus. Dat betekent dat de dieren het virus hebben gehad. Het ministerie deed uitgebreid onderzoek en ziet geen aanleiding tot paniek. De overheid benadrukt dat de kans te verwaarlozen is dat je besmet raakt via je huisdier. 

Nederlandse katten waren afkomstig van nertsenbedrijf

De katten die antilichamen tegen corona in hun lichaam hadden, wonen op een met corona besmet nertsenbedrijf. Op dit bedrijf waren behalve de nertsen ook meerdere mensen besmet met corona. Hoe de katten het virus hebben opgelopen, is niet bekend.

Uitgebreid onderzoek naar besmetting via katten

Uit onderzoek blijkt dat katten het nieuwe coronavirus kunnen krijgen. De katten krijgen luchtwegklachten zoals benauwdheid, en maagdarmproblemen. Denk daarbij dan aan braken en diarree. Minister Schouten benadrukt, mede op basis van internationale gegevens, dat huisdieren in alle gevallen door hun baasje zijn besmet. "De besmetting gaat dus van mens op dier", zei minister Schouten.

Ook de kans van kat-op-kat-besmetting lijkt zeer klein. Al met al geen reden om in paniek te raken, en zeker geen reden om je kat uit huis te doen vanwege angst om het coronavirus via je kat te krijgen. Het blijft natuurlijk wél heel vervelend voor de dieren die klachten ervaren.

Adviezen van het ministerie over de omgang met je kat

Onderstaande adviezen zijn van belang als je zelf ziek bent, of verschijnselen hebt van corona. De adviezen worden gegeven uit voorzorg.

  • Is je kat ook ziek, houd je kat dan binnen;
  • Vermijd intensief contact met je huisdier;
  • Laat de verzorging van huisdieren over aan mensen zonder klachten;
  • Als je kat ernstig benauwd is, of braakt of diarree heeft dan is het advies om (telefonisch) met je dierenarts te overleggen (ook als je zelf geen coronaklachten hebt, overigens)

Volg de adviezen van de overheid op

Lees hier het volledige overzicht van de adviezen van de overheid of download de adviezen.

Bijlage(n)

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht