Kan je het coronavirus krijgen van je kat?

Afgelopen weekend werd bekend dat er een Belgische kat positief getest is op het coronavirus. Het virus werd aangetoond in zijn uitwerpselen. Kan je het coronavirus krijgen van je kat? En wat zijn nu de officiële adviezen in de omgang met je kat?

Besmetting gaat van mens op mens

De verspreiding van het coronavirus zoals die nu gezien wordt wereldwijd, komt door de besmetting van mens op mens. Er zijn geen aanwijzingen dat huisdieren een rol spelen bij de verspreiding van corona. De World Organization For Animal Health bevestigt dit.

Mens besmette kat - niet andersom

Op dit moment is wellicht sprake van het omgekeerde: de mens infecteerde zijn kat. Volgens de berichtgeving werd de kat een aantal dagen nadat zijn baas corona had gekregen ziek. Het diertje had klachten van zijn luchtwegen en diarree. Hoewel het virus in zijn ontlasting werd aangetroffen staat niet onomstotelijk vast dat hij ook ziek werd van het coronavirus. De klachten vielen uiteindelijk erg mee en inmiddels en de kat maakt het goed.

Ook volgens de KNMvD (Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde) is de kans dat dieren besmet zijn met het coronavirus erg klein. Een groot laboratorium testte duizenden huisdieren en vond geen corona-geïnfecteerde honden of katten.

Adviezen van de overheid

Wel geeft de overheid voor de zekerheid advies over de omgang met je huisdier. Als je ziek bent en je hebt corona-achtige verschijnselen, vermijd dan contact met je huisdier en houdt je huisdier binnen. Ben je niet ziek, knuffel dan gerust je kat. Hij mag dan ook gewoon naar buiten. Lees in dit volledige overzicht alle adviezen van de overheid.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht