Dit is wat we in 2019 deden voor de raskatten

Dit jaar hebben we dankzij jouw steun weer veel kunnen doen om het welzijn van katten te verbeteren. Er waren een mijlpalen, zoals het verbod om designercats te fokken. Hieronder een beknopt jaaroverzicht.

Eerste handhaving

Begin 2019 lanceerden we de campagne ‘Stop de fokkers van designer cats’, om een einde te maken aan het fokken van katten die lijden onder extreme uiterlijke kenmerken. De minister besloot hierop om een deskundigenverklaring te laten opstellen. Omdat duidelijke normen ontbraken konden fokkers tot nu toe echter ongestraft doorgaan en werden onze handhavingsverzoeken keer op keer afgewezen.

Fokkers van deze mismaakte katten overtreden structureel de wet. Wij hebben al jaren fokkers in het vizier die doelbewust katten met ernstige gezondheidsproblemen fokken. Begin dit jaar dienden we nogmaals een handhavingsverzoek in tegen een ons bekende fokster van designer cats. En dit keer ging de NVWA wel langs bij de fokster. Tijdens de inspectie constateerden inspecteurs dat er een nest Bambino kittens aanwezig was. De NVWA stelt “Gelet op het deskundigenrapport van de Universiteit van Utrecht heeft deze fokker in strijd met artikel 3.4, eerste lid en tweede lid, sub a en b Besluit houders van dieren gehandeld.’

Het is de eerste keer dat de NVWA een overtreding van artikel 3.4 Bhvd vaststelt bij een fokker van katten. Voor ons, maar vooral voor de katten, een belangrijke mijpaal. Later dit jaar kregen na handhavingsverzoeken van ons ook twee fokkers van Perzen een fokverbod.

Hypoallergene mythe

Dit jaar hebben we ook de mythe ontkracht dat er sommige kattenrassen (en hondenrassen) “hypoallergeen” zouden zijn, oftewel dat ze geen allergische reacties oproepen. Het Jeugdjournaal maakte een goed item, waarin ook goed wordt uitgelegd waarom deze vaak kale katten ook zielig zijn.   

2020 eindelijk duidelijke fokcriteria?

Dat er nu eindelijk wordt gehandhaafd op het fokken van zieke katten is al een vooruitgang, maar wij zullen in 2020 blijven strijden voor duidelijke criteria voor kattensnuiten, zoals die er sinds dit jaar ook zijn voor honden. In die criteria moeten duidelijke schedelafmetingen en andere uitwendig meetbare kenmerken worden opgenomen. Inspecteurs van de NVWA, de instantie die in Nederland toeziet op dierenwelzijn, kunnen dan makkelijker de wet handhaven. Heb jij onze oproep hiervoor al getekend?

Media-aandacht

Onze campagnes en acties werden ook door veel nationale media opgepikt. Zo maakten zowel EenVandaag als Hart van Nederland een item over onze campagne tegen de te korte snuit van de Pers. Onze dierenarts Kelly Kessen mocht bij Vroege Vogels vertellen waarom er geen hypoallergene huisdieren bestaan. Dagblad Trouw maakte dit jaar een coververhaal over de eerste 'martelfokker' die door de NVWA op de vingers werd getikt.

Wil je ons blijven volgen? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief!

Wil je ons helpen? Steun ons dan met een donatie!

 

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht