Alles wat je moeten weten over oogaandoeningen bij de Pers

De Perzische kat heeft talloze oogaandoeningen die vaker voorkomen door de korte schedel en de bolle vorm van het hoofd. De ogen liggen ondiep in hun kassen, waardoor ze makkelijk beschadigd raken. De oogleden kunnen vaak niet helemaal dicht, waardoor de ogen sneller uitdrogen en genezingsprocessen trager verlopen.

Herkennen van oogproblemen
Oogproblemen zijn te herkennen aan tranen en knijpen met de ogen. Vaak ontstaan er traanstrepen, die te zien zijn vanaf het oog tot naast de neus. Hier volgen een aantal van de oogaandoeningen.

Strabismus ofwel scheelkijken
Vaak is er sprake van scheelkijken (strabismus) als gevolg van de ondiepe oogkassen  en de daarbij ontstane afwijkende stand van de ogen. Strabismus kan ook een gevolg zijn van waterhoofd wat vaker bij de Pers voorkomt.

Entropion – naar binnen krullende oogleden
De oogleden krullen bij Perzen vaak (deels of geheel) naar binnen. Dit komt zowel voor bij het bovenste als het onderste ooglid. De haren van het ooglid schuren voortdurend tegen het hoornvlies, dat geïrriteerd en beschadigd raakt.

Trichiasis
Door de overtollige huid op de te korte schedel prikken haartjes van de kop- en wanghuid regelmatig in de ogen. Dit veroorzaakt continue irritatie van het hoornvlies en leidt tot pijnlijke oogzweren.

Kapotte traanbuizen
De afwijkende schedelvorm zorgt er in veel gevallen voor dat structuren in de schedel niet normaal gevormd zijn. Zo zijn de kanaaltjes voor traanafvoer vaak stukgefokt. Tranen kunnen dan niet op de normale wijze afgevoerd worden, maar druppen over de huid. Dit is zichtbaar door traanstrepen op de kop, aan weerszijden van de neus vanaf de ogen. Door de continue tranenvloed ontstaan er ontstekingen onder de ogen.

Cornea Ulcus – zweer op het oog
Perzen hebben vaak een pijnlijke zweer midden in het oog, als gevolg van beschadiging van het hoornvlies. Door een van bovenstaande redenen.

Corneasequester
Bij een sequester is er sprake van chronische irritatie van het hoornvlies (cornea). Het hoornvlies is in het midden in het oog hard en dood, en vormt een dikkere laag, die lijkt op een splinter. In veel gevallen is het sequester pijnlijk en irriterend en geneest heel slecht.

Eis verandering en teken de petitie
Al met al geen pretje voor de Pers om met zoveel oogproblemen geconfronteerd te worden, puur omdat mensen zo’n platte snuit om vage redenen mooi vinden. Wil jij ook dat dit verandert? Eis strenge fokcriteria en teken de petitie!

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht