Van Rasdier naar Rampdier; verantwoordelijkheid van de dierenarts

Onze dierenarts Kelly Kessen gaf vorige week een lezing op de faculteit Diergeneeskunde op uitnodiging van studentenvereniging Hygieia. Preventieve adviezen van de dierenarts “Ongevraagd maar gewaagd!” Kelly ging met de toekomstige dierenartsen de discussie aan wat je als dierenarts allemaal wel of niet zou doen om problemen bij rashonden en raskatten aan te pakken.

Schadelijke uiterlijke kenmerken -  erfelijke aandoeningen en ras
Het was duidelijk dat de studenten al goed op de hoogte waren van de schadelijke uiterlijke kenmerken bij huisdierrassen. Alle studenten kenden de brachycefale(kortsnuitige) rassen en wisten de ziektes erbij te noemen. Studenten leren al vroeg in de studie welke erfelijke ziektes bij wel ras kunnen verwachten en hoe die ziektes te behandelen. Maar hoe kan je eraan bijdragen dat deze dieren in de toekomst minder problemen krijgen, en gezonder gefokt worden?

Huidige wet en regelgeving
Ook de huidige wet en regelgeving en de nieuwe criteria die nu gelden voor het fokken van honden met korte snuiten passeerden de revue. De meeste studenten waren al op de hoogte van deze nieuwe regels, maar wisten niet dat ook een aantal kattenfokkers van Perzische katten al gewaarschuwd waren en een fokverbod opgelegd hadden gekregen.

In de spreekkamer met patiënt en eigenaar
En dan ben je straks afgestudeerd: Hoe vertel je een eigenaar dat ze de volgende keer misschien beter geen Pers kunnen aanschaffen, als ze niet weer een kat willen die structureel benauwd is?

En ook heel belangrijk: het is nu verboden om honden en katten met zeer korte snuiten te fokken. Maar de fokkers zijn er nog wel, ze zullen ook zeker om medische hulp komen en bijvoorbeeld vragen naar een geplande keizersnede. Hoe ga je daar mee om?

Geef je een ‘foute’ fokker aan als dierenarts?

Al met al een interessante dag met veel levendige discussies!

Kelly Kessen bij de Faculteit Diergeneeskunde

Heb jij je al ingeschreven voor de nieuwsbrief?

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht