NOS Jeugdjournaal: allergievrije katten bestaan niet

Het NOS Jeugdjournaal interviewde een meisje dat van haar ouders een zogenaamde hypoallergene hond kreeg. Al na anderhalve  week moest Labradoodlepup Sam het huis weer uit, omdat ze toch last kreeg van haar hondenallergie.

Huidschilvers en speeksel geven allergische klachten
Dierenarts Kelly Kessen is duidelijk in het Jeugdjournaal: honden en katten waar je geen allergische reactie van krijgt, bestaan niet. Alle honden en katten maken de stoffen aan waar mensen met een allergie last van hebben. Die stoffen komen in het haar, in de talgklieren, in het speeksel maar ook in de huidschilfers en zelfs in de urine. In 2012 toonde een grootschalig Nederlands onderzoek aan dat zogenaamd allergievrije honden net zo veel, of meer stoffen die allergische reacties oproepen uitscheiden dan andere honden. Al in 1990 werd bewezen dat alle kat(achtigen) deze specifieke stoffen uitscheiden.

Zogenaamde allergievrije dieren lijden door hun uiterlijk
Katten die als hypoallergeen worden bestempeld lijden hierdoor in een aantal gevallen. Naaktkatten, zoals de Sphynx, zijn hiervan een goed voorbeeld. Een kat heeft vacht nodig als bescherming tegen de kou, maar ook om verbranden in de zon te voorkomen. Snorharen zijn noodzakelijk om dichtbij waar te kunnen nemen, en ook om te communiceren met soortgenoten. Katten zonder haar en snorharen zijn gehandicapt.

Bezorgde artsen
Artsen zien vaak ernstige klachten bij kinderen met een allergie die toch een zogenaamd allergievrij huisdier hebben. Behalve een loopneus en oogklachten, hebben kinderen vaak hoofdpijn en slaapstoornissen. Bovendien kunnen daar astmatische klachten bijkomen. We stelden daarom in samenwerking met artsen een folder op om huisartsen en patiënten te informeren over allergie voor huisdieren.

Hond en baas werden weer gescheiden
Het is natuurlijk heel verdrietig dat hond Sam het huis weer uit moet. Helaas is Sofia niet de enige die dit meemaakt. Dit had voorkomen kunnen worden als consumenten juist geïnformeerd worden. Helaas claimen veel fokkers van naaktkatten of bepaalde kattenrassen onterecht dat die specifieke katten (vaak) geen allergische reacties oproepen.

Help mee en verspreid de juiste informatie
Wil je helpen om de juiste informatie te verspreiden? Download dan de folder en deel die met huisartsen, met mensen die een allergie hebben en met mensen die op zoek zijn naar een dergelijk dier.

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht