De Pers is levenslang benauwd door zijn korte snuit

De Pers is wereldwijd het populairste kattenras. Dat komt vooral door het ‘schattige’ korte snuitje. Wist jij dat de kat levenslang benauwd is door dit korte snuitje?

Geen ruimte voor de neus        
Als je alleen al naar deze foto’s van een kat met een normale schedel vergelijkt met de foto van een korte schedel (brachycefalie) zie je al dat er totaal geen ruimte is voor de neus en de neusholtes. Soms is het zelfs zo erg dat de neus dieper ligt dan de ogen. Daarnaast zijn de neusgaten van de Pers meestal veel te nauw. Samen geeft dit aanleiding tot benauwdheid.

Neuslengte en kaaklengte van kortsnuitige Pers versus huiskat

Hieronder zie je hoe de afgesloten neusgaten eruit zien ten opzichte van normale neusgaten. Stel je voor dat je voortdurend een wasknijper op je neus hebt, dan kan je een voorstelling maken hoe het voor deze katten voelt om afgesloten neusgaten te hebben.

Pers op wereldkattenshow Rijskwijk met zeer kleine neusgaten; rechts een huiskat met open neusgaten

Gebitsproblemen en moeilijk eten
Je ziet op de foto duidelijk de afwezigheid van een snuit. Dat betekent ook dat de kaken niet de juiste lengte hebben, de tanden passen er meestal niet goed in. De twee kaakhelften passen daarbij niet goed op elkaar. Persen kunnen daardoor niet goed eten: brokjes oppakken lukt niet goed, maar ook het sluiten van de kaak is niet goed mogelijk. Gebitsproblemen komen door de mismatch van kaken dan ook ontzettend vaak voor.
Eten is daarom voor de Pers ook niet gemakkelijk. Royal Canin maakt speciaal voer voor dit soort katten, zodat ze het gemakkelijker kunnen oppakken. En dat is hard nodig!

Schadelijk raskenmerk
Het mag duidelijk zijn dat de te korte snuit van de Pers de kat geen voordeel oplevert. In onze wet is ook opgenomen dat het verboden is te fokken met dieren met schadelijke kenmerken. Wanneer gaan we er ook daadwerkelijk naar handelen?

Wat kan jij doen!
Jij als kattenliefhebber kunt beginnen met het kiezen van een kat met een gezonde, normale snuit. Verder kun je het nieuws dat kattenfokkers een fokverbod opgelegd hebben gekregen, zoveel mogelijk delen. Hoe meer fokkers dit weten, hoe sneller ze hun fokbeleid zullen aanpassen. En je kunt een foute fokker bij ons melden via info@raskattenwijzer.nl

Wil je meer doen, help ons helpen en doneer!

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht