De kat die jij volgt op Instagram is waarschijnlijk doodziek

De trend om korte snuiten te fokken is enorm doorgeschoten. Op kattenshows maar ook op sociale media zien we steeds vaker Perzische katten met extreem korte snuiten. Deze katten zijn de dupe van de ongezonde hang naar likes en erkenning van hun baasjes. 

Invloed sociale media
Je kent ze vast wel, de accounts van huisdieren met tienduizenden volgers. Dagelijks posten hun baasjes foto’s waarop hun huisdier met een extreem uiterlijk wordt ingezet om volgers en likes te scoren. 'Internetsensatie' Snoopybabe heeft bijvoorbeeld meer dan 300k volgers en Pudge heeft 669k volgers. Als je naar die laatste kortharige Pers kijkt dan zie je meteen de traanogen, de knijpende ogen, de afgesloten neusgaten. Het leed spat van de foto’s af.

Deze Instagramkatten lijden een leven lang alleen maar voor het genot van mensen die over hun rug hengelen naar likes en vluchtige erkenning. En omdat het internet  voor de helft uit kattenplaatjes en filmpjes lijkt te bestaan, is er een steeds grotere vraag naar doorgefokte katten met een extreem en ongezond uiterlijk. Ook in Nederland hengelen baasjes van zieke katten met Instagram-accounts naar likes.

Een recent rapport van de Raad voor Dieraangelegenheden schrijft dat mensen vaak wel op de hoogte zijn van gezondheids- en welzijnsproblemen bij bepaalde rassen. "Maar", zo schrijft de Raad, “op het cruciale moment dat het besluit valt om een specifiek dier aan te schaffen, dreigt kennis te worden geparkeerd en volgen mensen hun hart en de mode.”

Hoe erg lijden Peke Face katten?
Katten zoals Pudge hebben nauwelijks een neus. In de allerergste gevallen valt de neus zelfs terug in de schedel. Er zijn nauwelijks of geen neusopeningen. De ogen puilen uit de oogkassen en tonen zich daardoor groot en rond. Veelal valt de neus tussen de ogen in, in plaats van eronder en ervoor.

Een dergelijke vorm betekent dat er geen ruimte is in de schedel voor de bovenkaak, de traanbuizen, de neus, maar ook niet voor de oogkassen. Het dier is letterlijk misvormd.

Katten met zo’n korte neus hebben gebitsproblemen en kunnen nauwelijks eten. Ze hebben oogaandoeningen zoals continu tranende ogen, oogzweren en naar binnen krullende oogleden. Ze hebben geboorteproblemen en er is aangetoond dat veel van deze dieren geboren worden met de hersenafwijking waterhoofd.

Rustig karakter of gewoon gebrek aan energie
Perzische katten staan bekend om een rustig karakter. Dat is misschien handig voor het baasje, maar laten we niet vergeten waar dat ‘rustige’ karakter echt door komt. Hoe energiek zou jij zijn als je voortdurend last hebt van ademnood, geboren bent met een waterhoofd en amper in staat bent om te eten?

Help de Perzische katten en teken de petitie
Dieren hebben niets aan een extreem doorgefokt uiterlijk. Sterker: ze hebben er alleen maar last van. Deze dieren worden alleen maar gefokt en gekocht omdat mensen ze mooi vinden en omdat fokkers prijzen winnen met dergelijke katten op kattenshows. Katten zijn geen middel om je insta-fame te vergroten. Het rapport van de Raad voor Dieraangelegenheden schrijft: “Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden, maar het is niet te rechtvaardigen als mensen dat voor dieren besluiten.”

Daar sluiten wij ons bij aan. Wil jij dit leed aanpakken? Teken dan onze petitie!

Heb jij een tip of een klacht over een fokker? Stuur ons dan een e-mail op info@raskattenwijzer.nl

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht