Waarom lapjeskatten bijna altijd poezen zijn

Wist jij dat lapjeskatten bijna altijd vrouwtjes zijn? Is een lapjeskat toch een kater, dan is er genetisch iets mis gegaan en is hij (meestal) onvruchtbaar. Maar hoe zit het precies?

Kleuren worden bepaald door X-chromosomen
De kleuren die een kat krijgt worden bepaald door de genen die hij van zijn ouders krijgt. De kleuren rood en zwart zitten op de geslachtschromosomen, en specifiek op het X-chromosoom. Vrouwtjes hebben twee X-chromosomen: XX. Mannetjes hebben een X- en een Y-chromosoom: XY. Op het X-chromosoom zit ofwel de kleur rood, ofwel de kleur zwart. Om zwart en rood te krijgen bij een kat heeft hij dus twee X-chromosomen nodig. Katers hebben maar één X-chromosoom en kunnen  dus wel rood (rood-wit) of zwart (zwart-wit) zijn, maar niet allebei.

Wit wordt door een ander gen veroorzaakt. Is het witte gen op een plek actief dan betekent dit de afwezigheid van kleur en zijn de haren wit, is het witte gen op een plek níét actief, dan bepaald het daar aanwezige X-chromosoom de kleur.

Klinefelter-kater
Een enkele keer zie je toch een kater met een lapjes- of schilpadpatroon. Er is dan in de overerving iets misgegaan; deze kater heeft dan een extra vrouwelijk chromosoom (XXY). Deze afwijking heeft een naam: het Klinefelter syndroom . De meeste mannelijke dieren met 2 X-chromosomen zijn onvruchtbaar. Uit onderzoeken komt naar voren dat ongeveer een op de drieduizend lapjeskatten kater is.

Lapjespoes of schildpadpoes
Er zijn twee uitingen van de kleurencombinatie rood-zwart (en wit). Rood, zwart en eventueel wit kan in een lappenpatroon aanwezig zijn. Deze tekening wordt ‘lapjes’ genoemd. De kleuren rood en zwart kunnen ook heel fijn vermengd zijn in de vacht waardoor de vacht op een schildpadschild lijkt; daar komt de term ‘schildpad’ vandaan. Een schildpadpoes kan er ook witte vachtdelen bij hebben.

Lapjeskatten worden vaak met huiskatten geassocieerd. Toch hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Er zijn veel kattenrassen met zwart en rood  in de vacht (al dan niet met wit erbij). Denk bijvoorbeeld aan de Maine Coon, de Noorse Boskat, de Pers en de Siberische kat.

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht