Trap niet in het grootste misverstand over de Siberische kat

De Siberische kat staat bekend als een hypoallergene kat. Mensen met een kattenallergie zouden zonder probleem zo’n kat kunnen houden: enerzijds omdat deze niet of nauwelijks verhaart, anderzijds omdat er mutaties hebben plaatsgevonden in het allergeen dat meestal de oorzaak is van een kattenallergie. Maar helaas: hypoallergene katten bestaan niet – en dat geldt óók voor de Siberische kat.

Eiwitten zijn de boosdoener
Wie allergisch is voor katten, is allergisch voor bepaalde eiwitten die in alle klieren en lichaamssappen van de kat voorkomen: de speekselklieren, de talgklieren, de anaalklieren, de traanklieren et cetera. Speeksel, talg, tranen, urine: allemaal bevatten ze deze eiwitten. Ook zonder dat het dier z’n haren laat vallen, komen er dus allergenen in de lucht. Een kat die zich krabt, verspreidt huidschilfers; katten niezen, likken hun baasje, verliezen een drupje urine... Steeds weer komen er allergenen vrij.

Mutaties van het allergeen
En die mutaties dan? Er is nog niet goed onderzocht hoe mensen reageren op het gemuteerde allergeen. Bovendien zijn er ook ándere allergenen die een allergische reactie oproepen. En: hoe kom je te weten dat de kitten die je aan wilt schaffen, inderdaad de mutatie heeft? Laten testen is uitermate prijzig.

De gezondheid van de allergische eigenaar wordt aangetast
Binnen een paar minuten nadat de allergenen in de lucht komen, komen bij het allergische baasje de antistoffen vrij. Deze antistoffen veroorzaken de klachten. Die klachten kunnen zó ernstig zijn dat de gezondheid van de allergische eigenaar serieus wordt aangetast, en hij gehinderd wordt in zijn dagelijks functioneren.

Verdriet voor mens en dier
Vaak draait het erop uit dat de geliefde kat tóch de deur uit moet. Dat is verdrietig voor het baasje, voor de huisgenoten, en niet op de laatste plaats voor het dier zelf. Laten we onszelf en onze huisdieren deze aantasting van welzijn en gezondheid besparen. Hypoallergene katten bestaan niet – en dat geldt ook voor de Siberische kat!

Folder om mensen te informeren over huisdierallergie
Artsen maken zich zorgen over de nadelige gevolgen die het hebben van een vermeend hypoallergeen huisdier heeft voor hun patiënten. Dier&Recht maakt zich zorgen over het welzijn van de ‘hypoallergene’ dieren. Samen hebben zij een folder voor patiënten gemaakt.

Help mee de boodschap te verspreiden en deel de folder van de allergologen met je huisarts en met bekenden die allergisch zijn voor honden of katten.

 

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht