FIFe stemt niet over verbeteren uiterlijk Perzische kat

Vorige week berichtten we over het goede voornemen van de FIFe, de internationale organisatie voor de kattenfokkerij, om in het keuringsreglement punten op te nemen voor de vorm van de kop van Perzische katten. Dit om het uiterlijk van deze katten gezonder te maken, wat hard nodig is. Kortsnuitige katten hebben ernstige gezondheidsproblemen, waaronder benauwdheid, gebitsproblemen en oogaandoeningen.

Meerdere dierenrechtenorganisaties mailden de FIFe
Dier&Recht nam contact op met de FIFe om te benadrukken dat het bij deze punten echt om gezondheid moet gaan. Meerdere dierenwelzijnsorganisaties, waaronder Caring Vets, International Cat Care, de Noorse dierenbescherming, de Finse dierenbescherming, de Zweedse dierenbescherming en de internationale organisatie tegen brachycefalie, deden hetzelfde. Al deze organisaties benadrukten dat de huidige rasstandaard de gezondheid van de Perzische kat in de weg staat, en gaven aan hoe dat met het toekennen van punten verbeterd kan worden.

Gemiste kans: er werd niet over het onderwerp gestemd
Op het allerlaatste moment werd er een wijziging aangebracht in het voorstel van de FIFe, waardoor het blijkbaar niet ter stemming kon worden gebracht binnen de organisatie. Dat betekent dat er dit jaar niets verandert, en dat extreem zieke katten aangesloten bij de FIFe nog steeds prijzen kunnen winnen. Dat is slecht nieuws en een gemiste kans!

Volgend jaar nieuwe kansen
Volgend jaar komt het onderwerp opnieuw op de agenda. Het lijkt erop dat de FIFe ervoor openstaat om de discussie over dit onderwerp aan te gaan. Niet voor niets wijzigden ze op het allerlaatste moment nog het voorstel ter verbetering van de kop van de Pers.

Dier&Recht gaat dit jaar veel aandacht besteden aan het ongezonde uiterlijk van de Pers. We gaan de druk opvoeren bij fokkers en bij de overheid, zodat Perzen snel van hun extreem korte snuit afkomen! Het mag duidelijk zijn dat we niet alleen staan in onze missie.

Geen nieuws missen? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht