Designer Cats krijgen geen stamboom bij FIFe

Vorige week schreven we over de gemiste kans van FiFe om het uiterlijk van de Pers te verbeteren. Maar de internationale organisatie voor de kattenfokkerij heeft wel andere goede beslissingen genomen met betrekking tot fokkerij.

Betere fokreglementen 
Scottish Fold en afgeleiden daarvan komen niet in aanmerking voor stambomen. In de fokreglementen staat dat katten met chondrodysplasie geen stamboom zullen krijgen. Chondrodysplasie is een erfelijke afwijking die voor de gevouwen oren van de Scottish Fold zorgt. Echter ook het kraakbeen in de gewrichten van de kat is afwijkend en kan ernstige en pijnlijke gewrichtsaandoeningen veroorzaken bij katten.

Minituarisatie uit den boze
Bambino Spynx zal nooit als ras geaccepteerd worden door FIFe. In de fokreglementen van FIFe stond al dat er geen kale rassen toegevoegd zullen worden aan al wel geregistreerde rassen. Variaties op de Spynx krijgen dus bij de FIFe geen stamboom. Nu is echter ook officieel vastgelegd dat alle variaties met dwerggroei niet in aanmerking zullen komen voor een stamboom. Expliciet wordt genoemd dat ook minituarisatie niet wordt geaccepteerd. Dus het zo klein mogelijk fokken van katten is daarbij ook uit den boze bij deze vereniging.

Help ons, help de katten
FIFe is overduidelijk geen voorstander van het combineren van erfelijke aandoeningen in een ras. En dat is goed nieuws omdat FIFe internationaal stambomen uitgeeft. Wij strijden al lang tegen het fokken van designer cats. Steun ons in de strijd, en volg onze resultaten door je te abonneren op onze nieuwsbrief. 

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht