Verbod op het houden van Scottish Folds

De gevouwen oren van de Scottish Fold zijn het gevolg van extreem flexibel kraakbeen. De oorzaak daarvan is een groeistoornis, osteochondrodysplasie, waaronder katten ernstig lijden. In steeds meer landen wordt het fokken van Scottish Folds verboden. Maar wat te doen als zo’n stakker je huisdier is?

Een pijnlijke aandoening van de gewrichten
De gevouwen oren van de Scottish Fold, het typische kenmerk van dit ras, maken deel uit van de ernstige erfelijke aandoening osteochondrodysplasie, een groeistoornis van het kraakbeen en de botten. De aandoening, die het gevolg is van een spontane genmutatie, beperkt zich niet tot de oren maar veroorzaakt ook kortere, misvormde poten en kreupelheid, met gewrichtsontstekingen als gevolg.

Kittens die dit foute gen zowel van de vader als van de moeder meekrijgen, hebben allemaal ernstige osteochondrodysplasie. Daarom mag er nooit gefokt worden met twee Scottish Folds, maar moet er altijd gekruist worden met een kat van een ander ras. Meestal wordt er gekruist met een Brits korthaar. Ook de katten die uit deze kruisingen voortkomen, lijden echter in meerdere of mindere mate aan osteochondrodysplasie. Daar komt bij dat veel Brits kortharen – en dus ook veel nakomelingen – een te korte snuit hebben. Dit brengt weer allerlei andere problemen met zich mee, zoals benauwdheid en pijnlijke oogontstekingen.

Mijn kat is een Scottish Fold – wat nu?
Ga regelmatig naar de dierenarts om je Scottish Fold te laten controleren op gewrichtspijn. Om de ernst van de aandoening in kaart te brengen, zal de dierenarts uitgebreid onderzoek moeten doen, waaronder röntgenologisch onderzoek.

Behandeling van de aandoening is lastig. Soms kan een veterinair orthopeed met een uitgebreide operatie de stand van de poten verbeteren, maar meestal is alleen pijnstilling mogelijk. Je kunt het je kat wat makkelijker maken door te zorgen voor aanpassingen in huis: een opstapje naar de bank bijvoorbeeld. Als het dier erg veel pijn lijdt, is euthanasie helaas de enige optie.

Scottish Fold op steeds meer plekken in de ban
De Scottish Fold wordt door veel rasverenigingen niet erkend in verband met de ernstige welzijnsproblemen. Er zijn landen die het fokken met de Scottish Fold verbieden. Ook lokaal worden er statements gemaakt; zo werd afgelopen week duidelijk dat een deel van België een fokverbod afkondigt. En meer dan dat, er komt een houd- en aanschafverbod op dit type kat! Eigenaren van Scottish Folds mogen hun dier houden, maar in het Brusselse Gewest mogen geen nieuwe Scottish Folds meer worden aangeschaft.

Wil je op de hoogte blijven van onze campagnes? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht