Help, mijn kat plast naast de bak!

Onzindelijkheid is één van de meest voorkomende problemen met katten. In sommige kattenhuishoudens ruik je het zodra je binnenkomt: de doordringende geur van kattenurine. Voor sommige mensen zelfs een reden om hun kat weg te doen. Dat is niet nodig! Onzindelijkheid kun je vaak goed oplossen door de oorzaak van het gedrag aan te pakken.

Er zijn twee vormen van buiten de bak plassen: sproeien of echt plassen. Sproeien is met een straaltje, staand, tegen iets aan ‘sproeien’. Bij gewoon plassen graven de meeste katten een kuiltje en hurken ze, om vervolgens het plasje te doen en weer te bedekken.

Ga met een onzindelijke kat naar de dierenarts!
Plassen buiten de kattenbak komt meestal door ziekte of pijn, bijvoorbeeld vanwege blaasgruis. Laat een dierenarts het bloed en de urine van de kat controleren. Onzindelijkheid kan ook komen door een vuile kattenbak, een kattenbak die op een verkeerde plek staat of door stress. Een kat die niet op de bak durft te gaan, kan veel stress ervaren. Als je kat opeens onzindelijk wordt dan is het heel belangrijk om de kat te controleren op blaasproblemen, zoals een ontsteking of gruis.

Sproeien
Sproeien is normaal kattengedrag, al heb je natuurlijk liever dat ze dit buiten doen. Katten sproeien om te communiceren met andere katten over hun territorium en seksualiteit. Als een kat vanuit het niets opeens gaat sproeien dan kan dit komen door blaasproblemen of stress. Zowel katers als poezen kunnen sproeien. Castratie vermindert de kans op sproeien, maar sluit het niet uit. Sproeien komt meestal door sociale stress, bijvoorbeeld conflicten tussen de katten binnen een huishouden. Sociale stress kun je oplossen met behulp van een gedragstherapeut. Zorg er ook voor dat iedere kat thuis zijn eigen verstopplekje, kattenbak en voederbakje heeft.

De oorzaak van blaasproblemen
Blaasproblemen kunnen dus veroorzaakt worden door stress, maar ook door voeding. Van nature eten katten prooidieren. Prooidieren bestaan voor bijna zeventig procent uit water. Hierdoor hebben katten van nature niet zo snel de drang om extra te drinken. Al hun vocht krijgen immers binnen met hun prooien. Omdat droge brokjes veel minder vocht bevatten dan een prooidier is het noodzakelijk dat katten hier ook bij drinken. Als ze dit te weinig doen, ontstaat een grote kans op nier- en blaasproblemen.

Tips tegen blaas- en onzindelijkheidsproblemen:

  • Zorg altijd voor vers drinkwater, op meerdere plekken in huis.
  • Gebruik een grote schaal zodat de snorharen van de kat de randen van de waterbak niet raken.
  • Geef dagelijks natvoer en serveer dat op kamertemperatuur. Koud voer smaakt minder lekker. Doe er eventueel extra een beetje warm water over.
  • Zorg voor meer kattenbakken in huis dan dat er katten zijn. Voor twee katten plaats je minimaal vier kattenbakken. Zet de bakken op rustige plekken in huis, op minstens anderhalve meter van voer en water. Gebruik geurloos kattengrit en schep drollen en plasjes dagelijks uit de bak. Net als jij zit een kat niet graag op een vuil toilet.

Wil je op de hoogte blijven van onze campagnes? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht