Dankzij deze tips verveelt jouw kat zich nooit

Muizenvanger
In de natuur jaagt een kat om te eten. Een zelfvoorzienende kat moet zeker tien muizen per dag vangen om genoeg te eten. Omdat lang niet elke poging succesvol is, betekent dat een best intensieve opdracht voor de kat. Twee keer per dag een portie sluit niet aan bij die natuurlijke situatie en behoefte van de kat. Voor katten is het daarom beter om meerdere keren per dag een klein beetje te eten. 

Jagen
Een makkelijke manier om dat te bereiken is een voederpuzzel. Je kan altijd een bakje met minder smakelijke brokjes laten staan. Om de kat echt in beweging te krijgen is het goed om hem te laten jagen. Dit kan je makkelijk nabootsen door dagelijks een paar keer even met een balletje, hengel of ander speelgoed te spelen. Drie keer kort vijf minuten is beter dan eenmaal een kwartier. Hoe vaker je even kort met de kat speelt, hoe beter je het natuurlijke jachtgedrag nabootst. 

Maak het echt
Om het jagen goed na te bootsen, is het voor een kat belangrijk dat het natuurlijk aanvoelt. Dat werkt het beste door tijdens het spelen steeds van de kat af te bewegen. Een balletje weggooien, of een touwtje over de grond wegtrekken werkt vaak perfect. Verschuil je met het speeltje stil achter een hoekjes of laat het als een insect of vogeltje door de lucht fladderen. Wissel de spelletjes en speeltjes af, zodat je de kat blijft verrassen. 

Beloning 
Als de prooi is gevangen, zal de kat er hevig in bijten en met de achterpoten trappelen. De jacht voor de kat is pas echt succesvol als ze de prooi kan opeten. Na het jagen en vangen kan je een snoepje of brokje voor de kat uit gooien zodat de beloning ook echt een eetbare ‘prooi’ is.  

Laser-lampjes
Spelen met laserlampjes kan voor een kat dus echt frustrerend zijn, ze kunnen immers niet echt iets vangen en ook niets opeten. Met een laserlampje spelen kan wel, mits je het snel opvolgt met een succesvolle jacht, zoals bijvoorbeeld het vangen van een snoepje.

Zintuigen
Katten zien uitstekend in het donker en worden getriggerd door kleine snelle bewegingen. Langzame bewegingen en kleuren zien ze niet zo goed. Alles wat dichterbij is dan 30 centimeter, zien ze wazig. Bij het jagen levert het echter geen problemen op. Een kat voelt zijn prooi namelijk goed aan door zijn poten en snorharen. Bewegende speeltjes in huis zijn eigenlijk een must voor de kat om verveling te voorkomen. Ook een mooie plek op de vensterbank om naar buiten te kijken, helpt goed tegen verveling.   

Geuren
Een kat houdt van geuren, zeker ook van nieuwen geuren die je bijvoorbeeld meeneemt met je jas en schoenen. Je kan daarom ook speciaal voor de kat veertjes, takjes, gras, eikels of kastanjes meenemen van buiten. Dat zijn interessante geurtjes en ook leuke dingen om mee te spelen. 

Voorzieningen
Een simpele verrijking die een onuitstaanbare aantrekkingskracht op katten heeft: een kartonnen doos. Daarin voelt de kat, naast een roofdier ook een prooidier, zich veilig. Andere voorzieningen waar de kat echt wat aan heeft: een zandbak, meerdere kattenbakken met verschillende soorten korrels, eetbare planten of een schaal water met wat waterplantjes. 

Wil je op de hoogte blijven van onze campagnes? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht