Veel kerstplanten zijn giftig voor je kat

Het is alweer bijna kerst. Veel mensen halen niet alleen een kerstboom in huis, maar ook andere planten: kerstster, maretak, hulst of kerstroos. Feestelijke namen, maar deze planten zijn wel giftig voor katten! Gelukkig zijn katten van nature erg kieskeurige eters, maar het is wél zo veilig om als katteneigenaar te weten wat er mis kan gaan.

De kerstboom
Als je een afgezaagde kerstboom hebt, zorg er dan voor dat je kat niet van het water kan drinken waar de boom in staat; daar lossen namelijk stoffen in op die de boom uitscheidt. Die stoffen veroorzaken niet alleen diarree en braken, maar ook problemen met het zenuwstelsel. Zorg ervoor dat je kat ook niet van de naalden en takken eet. 

Kerstster, hulst, maretak en kerstroos
Hulst, dat veel gebruikt wordt in kerststukjes, heeft scherpe punten, en wordt om die reden meestal gemeden door katten. Dat is mooi! Kerstster, maretak en kerstroos hebben geen scherpe punten, maar zijn, zoals de meeste giftige planten, nogal bitter. Je kat merkt dat meteen als hij eraan knaagt; katten zijn erg kieskeurig, en vergiftigingen komen dus niet vaak voor. Als katten zich echter erg vervelen, gaan ze toch aan planten knagen. Houd daar rekening mee!

Verschijnselen van vergiftiging
Als je kat iets giftigs binnenkrijgt, dan kunnen er – afhankelijk van het soort gif – verschillende klachten ontstaan. Je kat kan maagdarmproblemen krijgen: hij wordt misselijk, eet minder of helemaal niet, gaat braken en kan diarree krijgen. Ook kan het zenuwstelsel aangetast raken; hij krijgt dan krampen en toevallen of loopt als een dronkenman. Sommige giffen beïnvloeden het hart en veroorzaken hartritmestoornissen of bloedingen. Inwendige bloedingen kun je niet zien. Je merkt alleen dat je kat heel sloom wordt. Ook hartritmestoornissen kunnen extreme sloomheid veroorzaken, en zelfs plotselinge sterfte.

Bij twijfel: overleg met je dierenarts
Vermoed je dat je kat van giftige planten heeft gegeten? Raadpleeg dan je dierenarts. Lees hier meer over vergiftigingen en wat je kunt doen als je denkt dat je kat van een giftige plant heeft gegeten.

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht