Help je kat de jaarwisseling door!

verscholen kat

De dagen rondom oud en nieuw zijn behoorlijk stressvol voor de meeste katten. De knallen, dreunen en lichtflitsen van het vuurwerk zijn bepaald geen pretje voor ze. Wat kun je doen om je kat zoveel mogelijk stress te besparen?

Houd je kat binnen, en zorg voor een chip
Wanneer er echt veel vuurwerk wordt afgestoken, is het buiten ronduit gevaarlijk voor je kat. Als hij er in paniek vandoor gaat, is een ongeluk zó gebeurd. Bovendien kan hij (brand)wonden oplopen doordat er vuurwerk op hem terechtkomt. Het is dus verstandig je kat huisarrest te geven vanaf een paar dagen vóór de jaarwisseling tot een paar dagen erna. Zorg ervoor dat hij een chip heeft; mocht hij toch naar buiten glippen en van schrik de weg kwijtraken, dan zorgt een chip ervoor dat hij weer veilig thuis kan komen.

Gordijnen dicht, muziek aan
Als er veel vuurwerk wordt afgestoken, schrikken katten niet alleen van het geluid, maar ook van de continue lichtflitsen. Dichte gordijnen zijn een goede manier om dat probleem op te lossen. Begin al twee weken vóór oudjaar met het sluiten van de gordijnen, zodat je kat er tegen de jaarwisseling aan gewend is. Hij associeert dichte gordijnen dan niet met gevaar en angst. De herrie buiten kun je dempen met geluiden binnen. Als je de radio of tv aanzet, heeft je kat aanmerkelijk minder last van de plotselinge knallen.

Verstopplekjes maken
Als katten gestrest zijn, vinden ze het prettig om zich te verstoppen. Zorg ervoor dat er in de weken voor oudjaar voldoende hoge en lage plekken zijn waar je kat zich kan terugtrekken – met een dekentje of kleedje waar zijn eigen geur al in zit. Denk bijvoorbeeld aan een mandje of doos onder het bed, onder de bank of in een (open) kast.

Kalmerende medicatie
Sommige katten zijn zo gestrest dat de bovenbeschreven maatregelen niet voldoende zijn. Baasjes grijpen dan soms naar kalmerende medicatie. Misschien is het een beter idee om je kat rond de jaarwisseling ergens te laten logeren waar geen of minder vuurwerk wordt afgestoken. Ga je toch voor medicatie, haal die dan uitsluitend bij de dierenarts! Pas op met versuffende middelen (middelen met acepromazine): je kat wordt daar enerzijds heel duf van, maar anderzijds komen geluiden juist extra hard binnen!

Hopelijk kan je kat met deze tips een goede start maken in het nieuwe jaar.

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht