Schotse overheid pakt fokken designer cats aan

Wereldwijd worden er katten gefokt met bizarre, onnatuurlijke uiterlijke kenmerken: de zogenoemde designer cats. De gezondheid en levenskwaliteit van deze dieren worden ernstig aangetast door hun extreme uiterlijk. Gelukkig is er steeds meer aandacht voor deze misstand. Schotland wil het fokken van designer cats gaan verbieden.

Gezondheidsproblemen door doelbewuste fok op mismaaktheid
Steeds meer raskatten hebben ernstige gezondheidsproblemen als gevolg van het extreme uiterlijk waar ze bewust op worden gefokt. Zo kampt de Perzische kat door z’n extreem korte snuit met benauwdheid, gebitsproblemen, geboorteproblemen en oogproblemen. De Scottish Fold, speciaal gefokt op z’n gevouwen oortjes, heeft veel pijn door de gewrichtsaandoening die verantwoordelijk is voor die oortjes. De Munchkin met z’n ‘grappige’ korte pootjes (dwerggroei in feite) lijdt aan gewrichtspijnen en rugproblemen. En dan is er die trend om piepkleine katjes te fokken die in een (grote) theekop passen: teacup kittens – met allerlei gezondheidsproblemen tot gevolg.

Schotse overheid wil het probleem gaan aanpakken
De Schotse overheid is bezig met een wetsvoorstel dat het fokken van mismaakte dieren onmogelijk maakt. De voorgestelde wetgeving richt zich niet op het verbieden van bepaalde rassen, maar op het verbieden van specifieke kenmerken van bepaalde rassen.

Fokvergunning
Onderdeel van het voorstel is een vergunningensysteem: wie katten wil gaan fokken, heeft een vergunning nodig en zal worden geïnspecteerd. Het fokken van dieren met genetische afwijkingen wordt verboden. Wie het toch doet, raakt z’n vergunning kwijt. Fokkers zijn er zelf verantwoordelijk voor dat er geen genetische afwijkingen voorkomen bij hun kittens. De regering hoopt met de nieuwe wetgeving ook een eind te maken aan broodfokkerijen. Per vergunning mag slechts een beperkt aantal dieren worden gefokt.

Consumenten informeren
Dat het probleem zo uit de hand kon lopen, komt onder meer doordat beroemdheden op sociale media berichten delen over hun designer cats (zoals bijvoorbeeld Ed Sheeran en Taylor Swift over hun Scottish Folds). De populariteit van dieren met een extreem uiterlijk neemt daardoor toe, terwijl de consument er geen idee van heeft hoezeer deze dieren lijden. Daarom is het geven van voorlichting een onderdeel van de maatregelen die de Schotse overheid voorbereidt.

Gezondheid vóór uiterlijk
Dierenwelzijnsorganisaties in Schotland juichen het toe dat de overheid de gezondheid van dieren voorop wil stellen. Zij pleiten al jaren dat de gezondheid van dieren belangrijker moet zijn dan hun uiterlijk.

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht