De kat met de gevouwen oren: de Scottish Fold

Iedereen kent dit ras inmiddels wel. Bekendheden als Ed Sheeran, Taylor Swift en de Nederlander Enzo Knol pronken met hun Scottish Fold op sociale media. Helaas. Het ras wordt er populairder door, en steeds meer mensen willen zo’n kat. Bedenk dat de gevouwen oren een symptoom zijn van een pijnlijke gewrichtsaandoening.

Rasverenigingen erkennen dit ras niet
Veel verenigingen – bijvoorbeeld de overkoepelende rasvereniging FiFe (Fédération Internationale Féline) – erkennen dit ras niet vanwege de gezondheidsproblemen. Terecht: het typische kenmerk van dit ras, de gevouwen oren, is het gevolg van een spontane mutatie in een gen dat het kraakbeen aantast. Het gaat om een zeer ernstige erfelijke aandoening: osteochondrodysplasie – een aangeboren groeistoornis van het kraakbeen en de botten. De aandoening beperkt zich niet tot de oren, maar veroorzaakt ook kortere, misvormde poten en kreupelheid, met pijnlijke gewrichtsontstekingen als gevolg.

Kittens die homozygoot zijn voor het Scottish Fold-gen (wat wil zeggen dat ze dit foute gen van beide ouders meekrijgen) hebben allemaal ernstige osteochondrodysplasie (hier een filmpje). Daarom mag een Scottish Fold nooit met een andere Scottish Fold gekoppeld worden, maar moet er altijd gebruik worden gemaakt van een kruising. Meestal wordt er gebruikt gemaakt van de Britse korthaar bij de kruisingen met de Scottish Fold. Maar ook deze kruisingen lijden in meer of mindere mate aan gewrichtsaandoeningen.

Designer katten met gevouwen oortjes – dubbele genetische defecten
De Scottish Fold wordt veel gebruikt in de fok om de gevouwen oren door te geven aan katten die al andere onnatuurlijke uiterlijke kenmerken hebben – om zo katten te creëren met een nog extremer uiterlijk en nog meer genetische defecten.

Zo zagen we combinaties met de Sphynx: een kale kat met gevouwen oren. En combinaties met de Sphynx en de Munchkin: een kale kat met korte poten en gevouwen oren.

Ook worden Perzische katten met lang of kort haar gekruist met de Scottish Fold. De kat die hieruit voorkomt wordt ‘Foldex’ genoemd. Het is een kat met een korte snuit en gevouwen oren; als daar dan nog de Munchkin aan wordt toegevoegd, heeft de kat ook nog korte poten: de Napoleon Fold.

Ga niet mee in de gekte!
Al deze kruisingen met de Scottish Fold hebben een verhoogd risico op de kraakbeenproblemen en dus op pijnlijke gewrichtsontstekingen. Laat je niet meeslepen door de mediahype! Wens geen kat zoals Enzo Knol heeft! Kies voor een leuke, gezonde huiskat.

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht