Europese dierenartsen: gezondheid vóór uiterlijk bij het fokken van katten en honden

26 juni was in het Europees Parlement in Brussel een grote bijeenkomst van dierenartsen uit heel Europa, om de problemen te bespreken van het fokken op extreem uiterlijk.

Europese weerstand tegen korte snuiten heeft groot draagvlak
De bijeenkomst – Animal Health and Welfare: Breeding for extremes in dogs and cats – werd georganiseerd door de EU Dog & Cat Alliance, de Federation of Veterinarians of Europe (FVE) en de Federation of European Companion Animal Veterinary Associations (FECAVA). Dierenartsen in heel Europa spraken zich eerder al uit tegen de extreme fokkerij die het welzijn en de gezondheid van honden en katten schaadt. Ze schreven samen een statement. Nu willen ze dat er op korte termijn actie wordt ondernomen op landelijk en Europees niveau om het fokken van honden en katten op een schadelijk uiterlijk aan banden te leggen.

Dieren lijden omwille van een door mensen gewenst uiterlijk
Voormalig president van FECAVA, Monique Megens, zei tijdens deze bijeenkomst: “I think we have now reached limits of extreme design that are unacceptable and causing animal suffering.” Ze geeft hiermee aan dat de grenzen van een acceptabel uiterlijk voor dieren zijn overschreden, en dat de dieren lijden door hun extreme uiterlijk.

Kortsnuitige honden en katten winnen aan populariteit
Er werd onder andere gesproken over de toename van de populariteit van kortsnuitige honden en katten. Perzische katten, Scottish Folds, Mopshonden en Franse Bulldogs worden steeds vaker aangeschaft. Dit heeft te maken met het feit dat deze dieren in de media worden gebruikt. De Europese dierenartsen maken zich grote zorgen over deze trend, en willen het grote publiek doordringen van de problemen bij deze dieren.

Honden- en kattenshows als probleem
Ook kwam ter sprake dat het concept ‘show’ de problematiek van inteelt, afname van genetische diversiteit, en fokken op extreme kenmerken verergert. Op shows winnen dieren met de meest extreme kenmerken. Mensen fokken honden en katten die een leven lang lijden, en dat is onacceptabel.

De bewustwording groeit
Het hele artikel lees je hier. Download de flyer met informatie over de problemen van schadelijke uiterlijke kenmerken. Bij RaskattenWijzer zijn we er blij mee dat de bewustwording over deze misstanden groeit.

 

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht