Suikerziekte bij de kat: de behandeling

Suikerziekte komt geregeld voor bij (oudere) katten. Als je suikerziekte op een goede manier behandelt, kan je kat in veel gevallen zelfs genezen.

Injecties en voeding
Voor de behandeling van suikerziekte zijn insuline-injecties nodig. Insuline zorgt ervoor dat de suiker in het bloed daalt en weer gebruikt kan worden als brandstof in het lichaam. In de meeste gevallen heeft je kat twee injecties per dag nodig. Je dierenarts leert je hoe je de injecties geeft. Veel baasjes willen zelf de bloedsuikerspiegel van hun kat kunnen meten. Heb het erover met je dierenarts, dit is iets wat je gemakkelijk leert! Speciale koolhydraatarme voeding zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel sneller stabiel wordt.

Controle
Naast de injecties en de speciale voeding blijft regelmatige controle bij de dierenarts nodig. Bij het regelen van de bloedsuikerspiegel kan veel misgaan. Als je kat een dag slecht eet, ineens weer meer drinkt of meer plast, of niet lekker in zijn vel zit, neem dan altijd contact op met de dierenarts.

Hypoglycemie
Als je kat ineens erg sloom is, kan het zijn dat de bloedsuikerspiegel veel te laag is. Dit wordt wel een ‘hypo’ genoemd. (Hypoglycemie betekent: ‘te weinig suiker in het bloed’.) Neem in zo’n geval met spoed contact op met je dierenarts, het is levensbedreigend! In geval van een hypo is het goed wat druivensuiker op de tong of in de wang van je kat te smeren vóór je op weg gaat naar je dierenarts.

Herstel
Als de bloedglucose-spiegel gedurende enige maanden goed onder controle is, kan het lichaam soms zelf weer insuline gaan aanmaken. Iets minder dan de helft van de katten met suikerziekte herstelt en heeft na een periode van insuline-injecties geen injecties meer nodig. Het is wel belangrijk de speciale voeding te blijven geven.

Suikerziekte door een tumor of andere ziektes
Als je met injecties de bloedsuikerspiegel niet goed geregeld krijgt, dan is er meer aan de hand. Je dierenarts zal aanvullend onderzoek moeten doen. Er zijn ziektes die suikerziekte kunnen veroorzaken, zoals de ziekte van Cushing en alvleesklierontsteking. Deze ziektes zijn niet gemakkelijk te diagnosticeren.

In ongeveer 20 procent van de gevallen is een hersentumor de oorzaak van suikerziekte bij de kat. Als je kat suikerziekte heeft door een tumor in de hersenen (acromegalie), dan is er een complexe operatie nodig om de tumor weg te halen. Deze operatie is al een aantal keren succesvol uitgevoerd; na de operatie was de suikerziekte genezen.

App als hulp
Eenvoudig is het behandelen van suikerziekte niet, maar goed gereguleerde katten kunnen een gelukkig en actief leven leiden. Gaandeweg de behandeling leer je als baas met alle situaties om te gaan en wordt het makkelijker. In Engeland hebben dierenartsen een app ontwikkeld om eigenaren te helpen. Misschien kan deze app ook jou helpen bij de behandeling van suikerziekte bij je kat!
 

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht