Dier&Recht biedt petitie aan bij Tweede kamer: Stop het fokken van designer cats!

Op dinsdag 17 april heeft Dier&Recht de petitie tegen het fokken van designer cats aangeboden bij de Tweede Kamer. Met deze petitie vraagt Dier&Recht aandacht voor het fokken van mismaakte katten. De meest bizarre uiterlijke kenmerken worden met elkaar gecombineerd tot nog ziekere creaties. En de katten? Die hebben geen kattenleven meer. Ze lijden hun leven lang door deze fokpraktijken.

Kijk naar de Sphynx, een naakt kattenras. Kaalheid is op zichzelf al een ernstige erfelijke afwijking voor een kat. Katten zonder haar kunnen immers niet zomaar naar buiten en beschadigen hun huid gemakkelijk. Het gemis aan snorharen beperkt bovendien het vermogen tot communiceren en zintuigelijke waarneming. Deze katten worden meedogenloos gekruist met katten met andere handicaps, zoals de Munchkin: een kat met dwerggroei die daardoor korte poten heeft en 'zo leuk' waggelt. Of de Scottish Fold: een kat met een erfelijke stoornis in de kraakbeenontwikkeling waardoor de kat de zogenaamd 'schattige' gevouwen oren krijgt. Echter is ook het kraakbeen in de rest van het lichaam vaak afwijkend. 

Ook de Perzische kat wordt vanwege de extreem korte snuit vaak gebruikt in absurde kruisingen waardoor designer cats ook nog oogproblemen, ademhalingsproblemen en gebitsproblemen hebben.

Het fokken van deze mismaakte dieren zoals de Bambino Sphynx, Foldex, Dwelf en Napoleon Fold is volgens de wet verboden. Toch vinden deze fokpraktijken nog steeds plaats in Nederland. De wet bestaat al sinds 2014, maar de overheid doet niets.

Dier&Recht wil dat het fokken van mismaakte katten stopt. De petitie tegen het fokken van designer cats wordt gesteund door 15.895 bezorgde mensen. Wij adviseren de Tweede Kamer dringend om direct aan de slag te gaan met de handhaving van de wet Besluit houders van dieren artikel 3.4.

Wil je ons steunen in de strijd tegen dit soort fokpraktijken, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief en/of doe een donatie!

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht