Verbod op loslopende katten

Kat aan een tuigje

Als het aan de SGP in Kapelle ligt gaan loslopende katten voortaan aan een tuigje. De partij wil verbieden dat katteneigenaren hun huisdieren onbeperkt op straat laten rondlopen. En, waarom zou je met je kat niet een stukje gaan wandelen?

Er moet een einde komen aan de overlast van loslopende katten. Die horen op eigen terrein of aan de lijn, stelt SGP-lijsttrekker Marco Kleppe. Mensen moeten verantwoordelijkheid nemen voor hun kat. “Een huisdier moet wel een huisdier zijn. Die houd je binnen of in je eigen tuin.”

De partij wil een verbod op loslopende katten in de openbare ruimte. Het is heel normaal dat we onze hond niet los laten lopen en bovendien ruimen hondeneigenaren meestal de uitwerpselen van hun dier op. Katteneigenaren laten hun kat vrij rondzwerven en dit zou veel overlast veroorzaken. Kattenuitwerpselen brengen gezondheidsrisico’s, zoals toxoplasmose, met zich mee, aldus Kleppe.

Dierenarts Kelly Kessen begrijpt dat loslopende katten overlast kunnen veroorzaken. De grote hoeveelheid zwerfkatten in Nederland zijn echter een veel groter probleem. “Katten scheiden maar kort toxoplasmose uit als ze een infectie doormaken en dit komt met name voor bij jonge dieren. Aangezien zwerfkatten zich ongecontroleerd kunnen voortplanten vormen zij dus een grotere infectiebron.” Het lijkt haar daarom veel nuttiger hier aandacht aan te besteden, dan weer extra regels op te stellen over een probleem dat met een paar gesprekken gewoon opgelost zou kunnen worden.

Het is daarnaast de vraag of een losloopverbod te handhaven is, maar het begint volgens Kleppe met bewustwording. Hij hoopt ook dat eigenaren hun dier laten chippen en voorzieningen aanbrengen zodat de kat niet meer over de schutting kan. Op straat kunnen katteneigenaren met hun kat aan een tuigje een stukje wandelen.

Dierengedragsexpert Eline Teygeler laat in de Volkskrant echter weten dat een tuigje geen goede oplossing is. 'Katten zijn altijd alert op gevaar. Als ze niet kunnen doen wat ze willen, raken ze in paniek.’

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht