Designer cats: fokken wat een consument wil zien

Op deze foto zie je een Kinkalow, een kruising van een Munchkin met een American Curl 

Wat men bedenken kan, probeert men te fokken – gewoon voor de sport, voor het uiterlijk. De ‘designer cat’ is het levende bewijs hiervan. De meest bizarre uiterlijke kenmerken worden met elkaar gecombineerd tot nog ziekere creaties. De katten die hieruit voortkomen, hebben geen (katten)leven, en lijden levenslang. Hoe ziet dat lijden eruit?

Geen vacht
De vacht is de bescherming van de huid. Zonder vacht kan een kat niet zomaar naar buiten. In de winter is het te koud, en in de zomer verbrandt de huid in de zon. Ook raakt de vachtloze huid snel beschadigd en ontstaan er makkelijk infecties. Bovendien speelt de vacht een rol in de communicatie: met een dikke staart of een uitgezette vacht kan een kat laten zien dat hij boos is. Een kat zonder vacht kan dat niet.

Geen tastharen en snorharen
Een kat zonder snorharen en tastharen (de lange haren rond de ogen en oren en soms ook bij de poten) mist een deel van zijn zintuiglijke waarneming. Katten kunnen door de stand van hun tastharen aan elkaar laten zien hoe ze zich voelen. Dus zowel in spel en beweeglijkheid als in communicatie zijn katten beperkt als ze geen snor- en tastharen hebben.

Gevouwen oren
De gevouwen oren, zoals bij de Scottish Fold, worden veroorzaakt door een erfelijke afwijking in de kraakbeenontwikkeling (chondrodysplasie). Niet alleen het kraakbeen van de oren is afwijkend; ook het kraakbeen in de gewrichten van de poten en de rug kan afwijkend zijn. Het kruisen van dieren met gevouwen oren levert ronduit zielige dieren op met bijzonder ernstige en pijnlijke gewrichtsafwijkingen.

Korte poten
De korte poten zijn een gevolg van een erfelijke ziekte: dwerggroei (achondroplasie). Door de korte poten kan de kat niet goed springen. Door de waggelende gang ontstaat bovendien kromgroei van de rug en afplatting van de borstkas. Dit veroorzaakt vaak problemen met de ademhaling en rugproblemen zoals scoliose en hernia’s. Als dieren met korte poten met elkaar gekruist worden, sterft een kwart van de kittens al in de baarmoeder.

Korte snuit
De korte snuit van de Perzische kat of de Exotische korthaar is een kenmerk waar veel liefhebbers van designer-katten erg op gesteld zijn. Ademnood, oogproblemen en gebitsproblemen (en daardoor moeite met eten) zijn de bekendste problemen die veroorzaakt worden door de korte snuit.

Deze ‘designfokkerij’ levert dieren op met namen als ‘Bambino Sphynx’, ‘Foldex’, ‘Dwelf’ en ‘Napoleon Fold’. Chique, excentrieke namen voor dieren die geen kat meer genoemd kunnen worden. Het fokken van mismaakte dieren is volgens de wet verboden. Toch vinden deze fokpraktijken plaats in Nederland. Het fokken en kopen van deze dieren moet stoppen!

 

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht