De Pers: het leed achter de korte snuit

Pers

De Pers is wereldwijd een heel populair kattenras. Dat komt vooral door het ‘schattige’ korte snuitje. Welk leed schuilt er nu eigenlijk achter dit korte snuitje?

Geen ruimte voor de neus        
Als je alleen al de röntgenfoto van een kat met een normale schedel vergelijkt met de foto van een korte schedel (brachycephalie) zie je al dat er totaal geen ruimte is voor de neus en de neusholtes. Soms is het zelfs zo erg dat de neus dieper ligt dan de ogen. Daarnaast zijn de neusgaten van de Pers meestal veel te nauw. Samen geeft dit aanleiding tot benauwdheid.


Röntgenfoto's van de schedel van een normale kat (links) en die van een brachycephale kat (rechts)

Gebitsproblemen en moeilijk eten
Je ziet op de foto dat de onderkaak veel te lang is in verhouding tot de te korte bovenkaak. De twee kaakhelften passen niet goed op elkaar. Persen kunnen daardoor niet goed eten: brokjes oppakken lukt niet goed, maar ook het sluiten van de kaak is niet goed mogelijk. Gebitsproblemen komen door de mismatch van kaken dan ook ontzettend vaak voor.

Oogaandoeningen
De huid van de Pers is niet gekrompen met de te korte schedel, waardoor er vaak een overschot aan huid op de kop aanwezig is. Dit geeft plooien ter hoogte van de wangen, maar ook vaak onder het oog. Dit zorgt vaak voor een naar binnen krullend ooglid, entropion genoemd. Entropion geeft een heel pijnlijke irritatie op de oogbol. Persen lopen daardoor vaak met continu tranende ogen. Het traanvocht komt dan weer tussen de plooien op de wang en geeft pijnlijke plooiontstekingen. De oogkas is veel ondieper en daardoor puilen de ogen altijd een beetje uit. Persen zijn daardoor veel gevoeliger voor irritatie en corneasequester.

Schadelijk raskenmerk
Het mag duidelijk zijn dat de te korte snuit van de Pers de kat geen voordeel oplevert. Pijnlijke oogaandoeningen, benauwdheid en moeilijk eten zijn geen kleinigheden. Dat het ook anders kan bewijzen onze Duitse buren. Daar is in de wet opgenomen dat het verboden is te fokken met katten waarbij de bovenkant van de neus boven de onderste oogleden uitkomt. Een hele kleine tegemoetkoming, maar wel een begin om de problemen op te lossen.

In onze wet is ook opgenomen dat het verboden is te fokken met dieren met schadelijke kenmerken. Wanneer gaan we er ook daadwerkelijk naar handelen? Jij als kattenliefhebber kunt beginnen met het kiezen van een kat met een gezonde, normale snuit.

Kijk eens in de spiegel, en stel je eens voor hoe je eruit zou zien met de kenmerken van een Pers…. Wat je voor jezelf niet kiest, doe je ook een kat niet aan!
Stop de Perzen!

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht