Het is slecht gesteld met raskatten in Nederland

Pers

Nederland had als enige land ter wereld al de RashondenWijzer, maar sinds vandaag ook een RaskattenWijzer. Voor 23 kattenrassen zijn door een panel van dierenartsen 50 erfelijke ziektes geïnventariseerd. Hieruit blijkt dat het vaak slecht gesteld is met de raskatten. Het gemiddelde kattenras kent tien erfelijke aandoeningen. Van alle katten is de Pers verreweg het ziekste.

Wat is er mis?
Net als bij rashonden komen ook bij raskatten veel erfelijke aandoeningen voor. De oorzaken zijn inteelt en een onnatuurlijk uiterlijk dat schadelijk is voor het dier. Zo heeft de Pers een zeer platte kop, met als gevolg chronisch tranende en pijnlijke ogen, ademnood en een gebit dat niet meer in de mond past. Populaire rassen als de Maine Coon en de Brits korthaar kampen met ernstige hartproblemen en overlijden daaraan na een veel te kort leven. Er leven 200.000 raskatten met een stamboom in Nederland en mogelijk evenveel zonder stamboom.

Top 10 zieke kattenrassen
Hieronder een overzicht van de top 10 zieke kattenrassen en hun veelvoorkomende aandoeningen.

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht