Maak een einde aan de hypoallergene mythe

Hypoallergene katten worden gefokt en verkocht als oplossing voor mensen met een kattenallergie. Uit onderzoeken blijkt dat deze claim niet waargemaakt kan worden: hypoallergene katten bestaan niet. Baasjes zijn hierdoor de dupe want ze krijgen tóch allergische klachten. Voor katten betekent dit een leven lang leed.  

Hypoallergeen label
Kattenrassen die niet verharen of weinig tot geen haar hebben, zoals de Spynx, krijgen onterecht het label ‘hypoallergeen’. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat álle katten en katachtigen de bestandddelen die allergische reacties veroorzaken uitscheiden, dus ook de zogenaamde ‘hypoallergene’ katten.

Allergie zit 'm niet in de vacht
Mensen met een kattenallergie reageren op eiwitten uit het speeksel en andere klieren, maar niet − zoals meestal wordt gedacht − op allergenen uit de vacht. In woningen met zogenaamde hypoallergene dieren werd bij onderzoek net zoveel allergeen in het huisstof aangetroffen als in woningen met een ‘gewoon’ huisdier. Het is daarom zinloos om een dier zonder vacht of met een speciale vacht te kopen, in de hoop dat er geen allergische reactie op volgt.

‘Hypoallergene’ katten lijden  
Kaalheid veroorzaakt veel lijden bij katten. Een vacht beschermt tegen zon en kou; katten zonder vacht hebben die bescherming niet. Een kale huid raakt daarnaast snel beschadigd. Vacht en snorharen zijn onmisbaar voor de waarneming, en spelen een rol bij de communicatie met soortgenoten. Sommige  kale katten hebben helemaal geen snorharen, of hun snorharen breken gemakkelijk af. Kale katten zijn als het ware deels blind en stom.

Help ons deze mythe te bestrijden
Katten lijden door de onterechte claim ‘hypoallergeen’. Stop deze mythe die alleen maar schadelijk is. Voor baasjes, maar vooral voor de dieren. Download de folder, die we maakten met de Vakgroep Allergologie, en verspreid die onder mensen met een allergie voor dieren. Informeer ook je huisarts over het bestaan van deze folder, zodat hij of zij de informatie aan patiënten kan doorgeven.

Dier&Recht strijdt dagelijks voor een beter leven voor (ras)katten. Wil je ons helpen? Doneer!

Campagnenieuws

Stop de hypoallergene mythe! Ook de artsen in het Nederlandse Tijdschrift voor Geneeskunde bevestigen dat hypoallergene dieren niet bestaan. De dieren stellen alsnog de gezondheid van hun baasjes op de proef. Bovendien hebben de uiterlijke kenmerken en de wijze waarop deze dieren gefokt worden nadelige gevolgen voor hun welzijn.  

Lees verder...

Het NOS Jeugdjournaal interviewde een meisje dat van haar ouders een zogenaamde hypoallergene hond kreeg. Al na anderhalve  week moest Labradoodlepup Sam het huis weer uit, omdat ze toch last kreeg van haar hondenallergie.

Lees verder...

Over de Siberische kat wordt vaak gezegd dat die aangeschaft kan worden als je allergisch bent voor katten. Helaas is dit niet wetenschappelijk bewezen. Het beste is om geen kat aan te schaffen als je een kattenallergie hebt.

Lees verder...

Ja, ik help de katten!

Ik wil een einde aan de wrede fokpraktijken van designer cats. Katten die bewust zonder haar, met extreem korte poten, dubbelgevouwen oren of met een platte snuit worden gefokt, lijden een leven lang onnodig door hun extreme uiterlijk. Fokkers mismaken deze dieren steeds verder. Met een donatie help ik mee aan rechtszaken tegen fokkers van designer cats.

iDEAL
Machtiging
Machtiging

Hierbij machtig ik RaskattenWijzer om het bovenstaande bedrag van mijn bankrekening af te schrijven:

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht