Ja, ik teken tegen het fokken van designer cats!

Raskatten, kaal, met extreem korte poten, dubbel gevouwen oren of een platte snuit zonder neus. De zogeheten designer cats worden door fokkers steeds verder mismaakt.

Staatssecretaris Bleker, noemde in 2011 het fokken van erfelijke gehandicapte gezelschapsdieren al “Van God los”. Maar sinds die tijd is weinig veranderd en lijden de katten nog steeds ernstig voor het 'plezier' van de mens.

Wij roepen minister Carola Schouten en politiek op eindelijk werk te maken met handhaving. En het fokken van designer cats te verbieden.

Lees hier de volledige petitietekst

Deze campagne is afgelopen. Het is helaas niet meer mogelijk om te tekenen.

Meer doen voor de katten?

Word donateur

15.895 mensen hebben getekend!

0
15.000

#CRUELNOTCUTE: Designer cats

Wat men bedenken kan, probeert men te fokken. De designer cat is het levende bewijs van deze stelling. De meest bizarre uiterlijke kenmerken worden met elkaar gecombineerd tot nog ziekere creaties. En de katten? Die hebben geen kattenleven meer. Ze lijden hun leven lang door deze fokpraktijken!

Kijk naar de Sphynx, een naakt kattenras. Kaalheid is op zichzelf al een ernstige erfelijke afwijking voor een kat. Katten zonder haar kunnen immers niet zomaar naar buiten en beschadigen hun huid gemakkelijk. Het gemis aan snorharen beperkt bovendien het vermogen tot communiceren en zintuigelijke waarneming. Deze katten worden meedogenloos gekruist met katten met andere handicaps, zoals met de Munchkin: een kat met dwerggroei die daardoor korte poten heeft en 'zo leuk' waggelt. Of met de Scottish Fold: een kat met een erfelijke stoornis in de kraakbeenontwikkeling waardoor de kat de 'zogenaamd schattige' gevouwen oren krijgt, echter ook het kraakbeen in de rest van het lichaam is vaak afwijkend. 

De Perzische kat wordt vanwege de extreem korte snuit ook vaak gebruikt in absurde kruisingen waardoor de designer cats ook nog oogproblemen, ademhalingsproblemen en gebitsproblemen hebben.

Het fokken van deze mismaakte dieren zoals de Bambino Sphynx, Foldex, Dwelf en Napoleon Fold is volgens de wet verboden. Toch vinden deze fokpraktijken nog steeds plaats in Nederland. Teken daarom nu de petitie tegen het fokken van designer cats of deel de campagne op social media en gebruik daarbij de hastag #CruelNotCute!

Zie ook de uitzending van Radar van maandag 4 december.

Mundikat - Kat & Recht - 41 jaar Mundikat - Mundikat Magazine nummer 6-2019 p. 27
de Volkskrant - Wie zelf een kat ontwerpt overtreedt het fokverbod
De Telegraaf Extra - ’Dit is geen ras, maar een misvormde kat’
Haarlems Dagblad - NVWA verbiedt fokken designkat
IJmuider Courant - NVWA verbiedt fokken designkat
Nederlands Dagblad - Eerste maatregel tegen fokker van designerkatten
De Gooi- en Eemlander - NVWA verbiedt fokken designkat
Dagbladen - Actie tegen fokkers van 'designkatten'
De Telegraaf - Designkat fokken krijgt een staartje
Noordhollands Dagblad - NVWA verbiedt fokken designkat
De Gelderlander - Pronken met een kat die 'dubbel gehandicapt' is
Leidsch Dagblad - NVWA verbiedt fokken designkat
Barneveldse Krant - Eerste optreden NVWA tegen 'designerkat'
Trouw - 'Martelfokker' mag zieke raskat niet meer fokken

Campagnenieuws

still uit voorlichtingsfilm Rijksoverheid

Designerkatten mogen niet worden gefokt volgens de Nederlandse wet. Doe je dat wel, dan krijg je een boete. Ook kopers hebben hun verantwoordelijkheid te nemen. De Rijksoverheid maakte een voorlichtingsfilm om mensen te ontmoedigen een bambino sphynx te kopen.

 

Lees verder...

designer cat

Sinds april 2019 is het in Nederland verboden om katten met meervoudige erfelijke aandoeningen te fokken zoals de Bambino Sphynx. Voor de katten in Nederland is dat goed nieuws, maar in het buitenland gaat de fokkerij gewoon door. Nederlandse consumenten kopen nu over de grens.

Lees verder...

Voor het eerst heeft de NVWA een overtreding van artikel 3.4 Besluit houders van dieren geconstateerd bij een kattenfokster. Dier&Recht diende een handhavingsverzoek in tegen de fokster van Bambino Sphynx katten.

 

Lees verder...

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht