Ja, ik teken tegen het fokken van designer cats!

Raskatten, kaal, met extreem korte poten, dubbel gevouwen oren of een platte snuit zonder neus. De zogeheten designer cats worden door fokkers steeds verder mismaakt.

Staatssecretaris Bleker, noemde in 2011 het fokken van erfelijke gehandicapte gezelschapsdieren al “Van God los”. Maar sinds die tijd is weinig veranderd en lijden de katten nog steeds ernstig voor het 'plezier' van de mens.

Wij roepen minister Carola Schouten en politiek op eindelijk werk te maken met handhaving. En het fokken van designer cats te verbieden.

Lees hier de volledige petitietekst

Deze campagne is afgelopen. Het is helaas niet meer mogelijk om te tekenen.

Meer doen voor de katten?

Word donateur

15.895 mensen hebben getekend!

0
15.000

#CRUELNOTCUTE: Designer cats

Wat men bedenken kan, probeert men te fokken. De designer cat is het levende bewijs van deze stelling. De meest bizarre uiterlijke kenmerken worden met elkaar gecombineerd tot nog ziekere creaties. En de katten? Die hebben geen kattenleven meer. Ze lijden hun leven lang door deze fokpraktijken!

Kijk naar de Sphynx, een naakt kattenras. Kaalheid is op zichzelf al een ernstige erfelijke afwijking voor een kat. Katten zonder haar kunnen immers niet zomaar naar buiten en beschadigen hun huid gemakkelijk. Het gemis aan snorharen beperkt bovendien het vermogen tot communiceren en zintuigelijke waarneming. Deze katten worden meedogenloos gekruist met katten met andere handicaps, zoals met de Munchkin: een kat met dwerggroei die daardoor korte poten heeft en 'zo leuk' waggelt. Of met de Scottish Fold: een kat met een erfelijke stoornis in de kraakbeenontwikkeling waardoor de kat de 'zogenaamd schattige' gevouwen oren krijgt, echter ook het kraakbeen in de rest van het lichaam is vaak afwijkend. 

De Perzische kat wordt vanwege de extreem korte snuit ook vaak gebruikt in absurde kruisingen waardoor de designer cats ook nog oogproblemen, ademhalingsproblemen en gebitsproblemen hebben.

Het fokken van deze mismaakte dieren zoals de Bambino Sphynx, Foldex, Dwelf en Napoleon Fold is volgens de wet verboden. Toch vinden deze fokpraktijken nog steeds plaats in Nederland. Teken daarom nu de petitie tegen het fokken van designer cats of deel de campagne op social media en gebruik daarbij de hastag #CruelNotCute!

Zie ook de uitzending van Radar van maandag 4 december.

Campagnenieuws

Op 12 december werd er door de Tweede Kamer een motie aangenomen om het fokken van designerdieren op Europees niveau aan te pakken. 

Lees verder...

Naaktkatten komen niet voor in de natuur, ze worden bewust zo gefokt. Het kunnen raskatten zijn, zoals de Sphynx, of designer cats, die een nog veel extremer uiterlijk hebben. Ze hebben geen vacht, geen snorharen en geen tastharen. Waarom hebben zij daar last van?

Lees verder...

Dinsdag 14 november vond het dierenwelzijnsdebat plaats in de Tweede Kamer. Meerdere partijen zijn bezorgd over het ongecontroleerd fokken van huisdieren zonder rekening te houden met de gevolgen voor het dier.

Lees verder...

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht