Hoe Whisky een Smurf werd

Natte kat in handdoek

Als dierenarts draai je vaak weekenddiensten. Juist dan krijg je te maken met de meest bizarre ongelukken. Zo ook dit voorval met de kat Whisky, die compleet besmeurd was met blauwe verf.

Geen terpentine
Weekenddienst. Zaterdagavond 21:30 uur, de telefoon gaat. De vrouw aan de lijn is paniekerig: ‘Onze kat heeft een pot blauwe verf over zich heen gekregen, mijn man wil het er met terpentine af halen, kan dat wel?’

Inpakken in handdoeken zodat de kat zich niet kan wassen
‘Waar is de kat nu?’ vraag ik. ‘In de schuur bij mijn man.’ ‘Mevrouw,’ zeg ik, ‘leg de telefoon neer en ga eerst uw kat met oude handdoeken droogwrijven, wikkel hem daarna in een schone handdoek en zorg dat hij in die handdoek blijft. Hij mag zichzelf niet kunnen wassen en er mag geen terpentine gebruikt worden. Daarna belt u meteen terug.’ De vrouw kalmeert en belooft terug te bellen. Voor ze de verbinding verbreekt, hoor ik haar al roepen naar haar echtgenoot: ‘Piet geen peut, het mag niet van de dokter!’

Tien minuten later gaat inderdaad de telefoon weer. ‘Ja, dokter, gelukt, ons Whisky zit in een handdoek, en er is al wat verf af.’ ‘Mooi, neem de lege verfpot maar mee en kom met Whisky naar de kliniek, dan kijken we samen hoe het ervoor staat.’

Wassen
De kat is inderdaad blauwer dan blauw! Gelukkig hadden ze de terpentine nog niet gebruikt, en was de geschrokken kat onder een tafeltje gekropen, te bang om te bewegen: hij had niets van de verf opgelikt. Het blijkt verf op terpentinebasis te zijn, niet gemakkelijk uit te wassen dus.

Samen met de baasjes wrijf ik zoveel mogelijk verf van Whisky af, en dan is het wassen, wassen en nog eens wassen. Whisky laat het allemaal over zich heen komen. Met veel shampoo en water verwijderen we samen nog flink wat van de verf.

Scheren
‘Nu moeten we z’n vacht even laten drogen,’ zeg ik na een poos. ‘Meer verf krijgen we er echt niet meer af.’ Ik doe een kraagje om Whisky’s nek, zodat hij zichzelf niet kan wassen. ‘Als de vacht droog is, scheren we de laatste verf er met een scheermachine af,’ leg ik uit. ‘En dan is het gevaar wel geweken.’

Terwijl we genieten van een kop thee, droogt de vacht. ‘Nou,’ zegt baas Piet, ‘vort heet-ie geen Whisky meer maar Smurf!’

Goed afgelopen
Gelukkig dat de eigenaar meteen belde. Verf en terpentine zijn beide erg giftig voor katten. Als de kat erg in paniek was geweest, had ik een verdoving kunnen geven voor tijdens het wassen en scheren. In dit geval was dat niet nodig. Alles liep goed af, al zal Whisky zijn leven lang aan het incident herinnerd worden doordat zijn naam veranderd werd in ‘Smurf’ ;-)

 

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht