Waarom een kat zo heerlijk in de weg zit

Kat op laptop

Altijd als ik mijn laptop openklap om mijn mail te checken, zit meteen Blackie, mijn schattige zwart-witte kater, op mijn toetsenbord. Kopjes geven, snorren, rondje op de letters… Al mijn e-mails ineens verstuurd met onleesbare teksten, die ik dan weer uit mag leggen in de volgende mail. Herkenbaar?

Waarom doen katten dat, precies liggen op de plek waar jij aan de slag wil?
Katten weten als geen ander hoe ze aandacht moeten vragen, of moet ik zeggen: eisen. Ze hebben precies in de gaten wanneer ze in de weg zitten en je ze aandacht moet geven, al is het alleen maar om ze te verplaatsen. Kattengedragsdeskundigen verklaren deze grappige eigenschap van katten als volgt.

Mensgericht
Katten die graag bij je zijn, gaan op je spullen en in je buurt liggen. Ze vinden het gewoon heel gezellig en weten precies wanneer je ze gaat aaien, dat hebben ze snel genoeg in de gaten. Als het gedrag wordt beloond (met een aai), wordt het natuurlijk herhaald en gaan ze het vaker doen.

Aandacht afdwingen
Katten hebben ook gewoon aandacht nodig. Een kat die binnen leeft heeft twee tot drie uur afleiding (speel- en knuffeltijd) nodig. Vindt je kat dat hij te weinig aandacht krijgt, dan komt hij gewoon heerlijk in de weg zitten zodat jij hem wel aandacht móét geven. Een kat die naar buiten kan, is wat sneller tevreden door al zijn bezigheden aldaar. Volgens gedragsdeskundigen is een half uur knuffel- en speeltijd dan meestal genoeg.

Territoriaal en comfortabel
Katten laten graag weten dat het terrein waar ze leven van hen is. Behalve door markeringen op de krabpaal kunnen ze dat ook doen door bovenop je spullen te gaan liggen. Het liefst kiezen ze dan een wat hoger plekje op om alles in de gaten te kunnen houden. En hoe warmer hoe beter: lekker opgerold in je warme trui, het opgewarmde toetsenbord, in de wasmand of midden op je bed.

 

Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht