Tritrichomonas foetus (dikke darmontsteking als gevolg van een parasitaire infectie)

Categorie Maag, darm & lever
Ernst Niet ernstig
Behandelbaarheid Matig
Symptomen
Diarree
DNA-test beschikbaar? Nee

Beschrijving

Tritrichomonas foetus is een parasiet die voorkomt in de dikke darm van de kat. De parasiet kan langdurige en hardnekkige diarree geven. De kat is over het algemeen niet ziek, groeit normaal en valt niet af. De meeste katten met tritrichomonas zijn jonger dan een jaar en delen het huis met andere katten. De parasiet wordt waarschijnlijk van kat tot kat overgebracht. Uiteindelijk is het afweersysteem van de kat in staat de parasiet te doden, dit kan echter tot twee jaar duren. Bij een aantal rassen is aangetoond dat de infectie veel vaker voorkomt dan bij andere gezelschapskatten. Er wordt nog onderzocht of er een erfelijke component is.

Diagnose

De diagnose wordt door de dierenarts vermoed bij aanhoudende diarree zonder gezondheidsproblemen. De diagnose wordt bevestigd door ontlastingsonderzoek.

Behandeling

Een behandeling is niet altijd aan te raden. Katten zijn meestal niet ziek door de parasiet, en de medicijnen die de parasiet doden, geven veel nare bijwerkingen.

Soms helpt een goed verteerbaar dieet de diarree verminderen.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Gough, A., Thomas, A., (2010), Breed Predispositions to Disease in Dogs and Cats, 2nd edition, Blackwell's Publishing Ltd.
Gunn-Moore, D.A., McCann, T.M., Reed, N., Simpson, K.E, Tennant, B., (2007), Prevalence of Tritrichomonas foetus infection in cats with diarrhoea in the UK, Journal of Feline Medicine and Surgery, volume 9, nummer 3, p.214-218.
Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht