Nasopharyngeale poliep (poliep in keel, neus en/of gehoorgang)

Categorie Keel Neus Oor
Ernst Ernstig
Behandelbaarheid Matig
Symptomen
Afhankelijk van de plaats van de poliep, Schudden met de kop, Vies en pijnlijk oor, Benauwdheid (met open bek ademen), Snot/ neusuitvloeiing
DNA-test beschikbaar? Nee

Beschrijving

Een nasopharyngeale poliep is een goedaardig gezwel, dat ontstaat vanuit het middenoor, de buis van Eustachius of de neus- of keelholte. De poliep zit vaak aan een lange dunne steel en kan daardoor in de neusholte, keel of gehoorgang verdwijnen en daar groeien.

Afhankelijk van de plaats waar de poliep zit, variëren de klachten. In de neus: niezen, chronische verkoudheid, soms benauwdheid. In de keel: moeite met slikken. In de gehoorgang: oorontsteking, middenoorontsteking en chronische eenzijdige oor-problemen.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld door een dierenarts. Vaak zijn beeldvormende techniek  MRI, röntgenfoto’s, rinoscopie (in de neus kijken met een camera) nodig om de poliep op te sporen. Soms kan de poliep uit het oor steken en met het blote oog gezien worden.

Behandeling

De poliep kan in veel gevallen middels een operatie verwijderd worden door een dierenarts. Poliepen komen na de operatie vaak terug op dezelfde plek. 

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Medisch Centrum voor dieren
Middle ear polyps: results of traction avulsion after a lateral approach to the ear canal in 62 cats (2004–2014), Janssens SDS, Haagsman AD and ter Haar G Journal of Feline Medicine and Surgery 2017, Vol. 19(8) 803–808
Gough, A., Thomas, A., (2010), Breed Predispositions to Disease in Dogs and Cats, 2nd edition, Blackwell's Publishing Ltd.
Landsbourough, L., (1994), Nasopharyngeal polyp in a five-month-old Abyssinian kitten, Canadian Veterinary Journal, volume 35, p.383-384.
Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht