Mastceltumor (kanker van specifieke afweercellen)

Categorie Tumoren
Ernst Ernstig
Behandelbaarheid Matig
Symptomen
Symptomen zijn afhankelijk van welke organen zijn aangetast, In beginstadium geen symptomen, Braken, Diarree, Verkleuring van de huid, Jeuk, Verdikkingen in de huid
DNA-test beschikbaar? Nee

Beschrijving

Een mastceltumor is een veel-voorkomende tumor in de huid. Erfelijkheid is nog niet aangetoond, maar bij onderstaande rassen lijkt de tumor vaker voor te komen. Mastceltumoren komen ook voor in de milt, de lever en het maagdarmkanaal. Soms gaan er cellen naar het beenmerg en veroorzaken daar leukemie. Mastceltumoren in de huid zien er verschillend uit. Soms als een bleek bultje in de huid, soms als een zwarte bol op de huid, soms is de tumor alleen onder de huid voelbaar, soms ziet het eruit als een wondje of een bloedende wrat. Meestal is er sprake van één tumor, maar soms ontstaan er tumoren op meerdere plaatsen in de huid. De tumor zelf produceert stofjes die jeuk en irritatie kunnen veroorzaken, en soms een verhoogde maagzuurproductie. Dit laatste heeft braken, diarree en weinig eetlust als gevolg.

Diagnose

De diagnose wordt door de dierenarts gesteld, meestal pas nadat de tumor verwijderd is en het weefsel is onderzocht. Als een huidtumor een mastceltumor blijkt te zijn, kan het verstandig zijn een echo van de buik en een röntgenfoto van de borstkas te maken om te kijken of er uitzaaiingen zijn.

Behandeling

Bij katten zijn mastceltumoren meestal goedaardig. Als de tumor (operatief) ruim verwijderd is, is kans op terugkomen niet heel groot. Als uit weefselonderzoek blijkt dat het om een kwaadaardiger type gaat, is onderzoek naar uitzaaiingen aan te raden, zodat deze behandeld kunnen worden.

Bij leukemie als gevolg van mastcellen is het nodig om de milt te verwijderen en levenslang medicijnen toe te dienen. De prognose is nog best redelijk. Zonder behandeling sterft het dier echter snel.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Miller MA et al, 1991, Cutaneous neoplasia (Siamees) - Cutaneous neoplasia in 340 cats
Goldschmidt, M.H., et al., (2000), Dermatopathology, Skin tumours of the dog and cat, beschikbaar via: http://cal.vet.upenn.edu/projects/derm/index.html
Gough, A., Thomas, A., (2010), Breed Predispositions to Disease in Dogs and Cats, 2nd edition, Blackwell's Publishing Ltd.
Melville, K., Smith, K.C., Dobromylskyj, M.J., (2014), Feline cutaneous mast cell tumours: a UK-based study comparing signalment and histological features with long-term outcomes, Journal of Feline Medicine and Surgery, volume 17, nummer 6, p.486-493.
Strain, G., (1996), Aetiology, Prevalence and Diagnosis of Deafness in Dogs and Cats, British Veterinary Journal, volume 152, p.17-36.
Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht