Maligne Lymfoom (Lymfeklierkanker)

Categorie Tumoren
Ernst Ernstig tot zeer ernstig
Behandelbaarheid Matig tot slecht
Symptomen
Vervorming neus, Symptomen zijn afhankelijk van welke organen zijn aangetast, Braken, Diarree, Meer slapen, Vermageren, Slecht eten, Snot/ neusuitvloeiing
DNA-test beschikbaar? Nee

Beschrijving

Bij maligne lymfoom is er sprake van ongecontroleerde groei van de witte bloedcellen, ofwel de lymfocyten. Dit kan in de lymfeklieren gebeuren, maar ook in andere weefsels zoals in de milt, de lever, de neus, de huid of het maagdarmkanaal. Het is één van de  meest voorkomende vormen van kanker bij de kat. ​Maligne lymfoom wordt ook wel lymfeklierkanker genoemd. Bij mensen heet de ziekte Non-Hodgkin lymfoom.

Maligne lymfoom kan worden veroorzaakt door de virussen FeLV (feline leukemie virus) en FIV (katten AIDS). Deze virussen komen in Nederland relatief weinig voor.

Bij de kat komt de lokale vorm van lymfeklierkanker in de neus vaker voor. Hierbij ontstaat in eerste instantie neusuitvloeiing en het beeld van niesziekte. In een later stadium vervormd de neus. Een ander veel voorkomend beeld is maligne lymfoom van het maagdarmkanaal. Vermageren, slecht eten en braken zijn dan de meest-voorkomende klachten. Zonder behandeling is de ziekte dodelijk.

Diagnose

De vermoedelijke diagnose wordt gesteld door de dierenarts op basis van de verschijnselen, en bevindingen van het lichamelijk onderzoek. Met biopten van de tumoren en bloedonderzoek kan de precieze diagnose gesteld worden. Bij lymfoom in de neus is een rhinoscopie (met een camera kan diep in de neus gekeken worden) nodig, dit kan meestal alleen bij een veterinaire specialist. De virussen FeLV en FIV moeten uitgesloten worden als oorzaak voor maligne lymfoom.

Behandeling

De meest effectieve behandeling bestaat uit chemotherapie en/of bestralen, samen met corticosteroiden. De precieze behandeling is sterk afhankelijk van het type tumor en het stadium. Met de juiste behandeling is genezing  in veel gevallen mogelijk.

Hierbij moet gezegd worden dat katten meestal veel minder ziek worden van chemotherapie dan mensen, de meeste katten worden niet kaal. 

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Fabrizio, F., Calam, A.E., Dobson, J.M., Middleton, S.A., Murphy, S., Taylor, S.S., Schwartz, A., Stell, A.J.,(2014), Feline mediastinal lymphoma: a retrospective study of signalment, retroviral status, response to chemotherapy and prognostic indicators, journal of feline medicine and surgery, volume 16, pagina 637-644
Gabor, L.J., Malik, R., Canfield, P.J., (1998), Clinical and anatomical features of lymphosarcoma in 118 cats, Australia veterinary journal, volume 76, no. 11
Gough, A., Thomas, A., (2010), Breed Predispositions to Disease in Dogs and Cats, 2nd edition, Blackwell's Publishing Ltd.
Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht