Hypotrichose in combinatie met korte levensverwachting (geringe of ontbrekende haargroei)

Categorie Huid en haar
Ernst Zeer ernstig
Behandelbaarheid Slecht
Symptomen
Sterfte, Haaruitval, Kaalheid, Groeiachterstand
DNA-test beschikbaar? Nee

Beschrijving

Hypotrichose is een haaraandoening waarbij katten kaal geboren worden. Soms hebben de kittens nog wel haar, maar groeien er geen nieuwe haren. De haren zijn grof en breken gemakkelijk. Na enkele weken zijn de kittens alsnog kaal. De oorzaak is een abnormale ontwikkeling of afwezigheid van haarzakjes. De afwijking kaalheid is gekoppeld aan sterfte op jonge leeftijd. Erfelijk gezien is de aandoening gekoppeld aan een niet ontwikkelde thymus of zwezerik (dit orgaan zorgt voor de groei en afweer bij jonge dieren), en daardoor  is er een verhoogde gevoeligheid voor infecties en groeien de dieren slecht. Bij sommige rassen is het een kenmerk in de ras-standaard. Dit is bekend van de Sphynx. Bij de Sphynx gaat het niet gepaard met sterfte op jonge leeftijd.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van kaalheid of afwijkende vacht bij de geboorte en sterfte van de jongen binnen enkele weken na de geboorte. De definitieve diagnose kan alleen gesteld worden door huidbiopten. De DNA test kan behulpzaam zijn bij de diagnose.

Behandeling

Er is geen behandeling voor deze aandoening mogelijk.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Abitbol, M., Bosse, P., Thomas, A., Tiret, L., (2015), A Deletion in FOXN1 Is Associated with a Syndrome Characterized by Congenital Hypotrichosis and Short Life Expectancy in Birman Cats, PLoS ONE, volume 10, nummer 3, e0120668
Casal, M.L., Straumann, U., Sigg, C., Arnold, S., Rusch, P., (1994), Congenital hypotrichosis with Thymic Aplasia in 9 Birman Kittens, Journal of the American Animal Hospital Association, volume 30, nummer 6, p.600-602.
Gough, A., Thomas, A., (2010), Breed Predispositions to Disease in Dogs and Cats, 2nd edition, Blackwell's Publishing Ltd.
Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht