Hypochondrodysplasie of osteochondrodysplasie (OCD)(afwijkende botgroei en kraakbeenontwikkeling)

Categorie Skelet
Ernst Zeer ernstig
Behandelbaarheid Slecht
Symptomen
Gevouwen oren, Korte gedraaide poten, Mank lopen, Stram lopen
DNA-test beschikbaar? Ja, voor het ras

Beschrijving

De gevouwen oren bij de Scottish Fold worden veroorzaakt door een genetische afwijking. Bij osteochondrodysplasie (OCD) zijn het kraakbeen en de botontwikkeling sterk afwijkend. Door de afwijkende groei ontstaan gedraaide kromme voor- en achterpoten, en ontwikkelen de gewrichten abnormaal. De aandoening wordt in de eerste levensmaanden van de kat al zichtbaar omdat de groei sterk afwijkend is.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld door een dierenarts op basis van het uiterlijk van de poten. Er is uitgebreid röntgenologisch onderzoek van alle gewrichten en poten nodig om de ernst van de aandoening in kaart te brengen.

Behandeling

De behandelingsmogelijkheden zijn beperkt. Soms kan een veterinaire orthopeed met een uitgebreide operatie de stand van de poten verbeteren. Vaak is alleen het toedienen van pijnstillers mogelijk. Lijdt het dier te veel pijn dan is euthanasie de enige optie.

De Scottish Fold wordt niet door alle rasverenigingen erkend in verband met de welzijnsproblemen. Dit is een goede ontwikkeling.

 

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Scott, H.W., McLaughlin, R.,(2017), Feline orthopedics, Manson Publishing, p. 350
Takanosu, M., Takanosu, T., M., Suzuki, H., Suzuki, K., (2008), Incomplete dominant osteochondrodysplacia in heterozygous scottish fold cat, Journal of small animal practice, vol. 49, p. 197-199.
Gough, A., Thomas, A., (2010), Breed Predispositions to Disease in Dogs and Cats, 2nd edition, Blackwell's Publishing Ltd.
Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht