Hemofilie type B (bloederziekte)

Categorie Bloed
Ernst Ernstig tot zeer ernstig
Behandelbaarheid Slecht
Symptomen
Bleke slijmvliezen, Bloeding, Plotselinge sloomheid, Verhoogde hartslag
DNA-test beschikbaar? Nee

Beschrijving

Hemofilie is een aandoening van de bloedstolling. Een tekort aan stollingsfactor IX in het lichaam zorgt ervoor dat na een verwonding of operatie het bloed niet kan stollen. De bloedingen kunnen uitwendig optreden en dus zichtbaar zijn, maar ze kunnen ook binnen in het lichaam optreden, en zijn dan niet zichtbaar. Er valt dan een plotselinge, snel verergerende sloomheid waar te nemen.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld door een dierenarts op basis van de plotselinge sloomheid, de bloeding en het niet kunnen stelpen daarvan. Er is een bloedonderzoek naar de stollingsfactoren nodig om de diagnose definitief te maken. Er is een DNA-test beschikbaar.

Behandeling

Als het bloeden niet stopt, is een bloedtransfusie en/of bloedplasma-transfusie noodzakelijk. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten: in het donorbloed zitten de nodige stollingsfactoren, en het tekort aan bloed wordt opgelost. Er is in Nederland een bloedbank voor dieren. Er is geen genezing voor de aandoening. Het best kan de kat binnenshuis gehouden worden om het risico op verwonding klein te houden.

 

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

•Maggio-Price L et al, 1993, Haemophilia B (Brits Korthaar) - Factor IX deficiency -hemophilia B- in a family of British shorthair cats
Brown, R., (2009), Haemophillia in Maine Coon cats, Veterinary Record, volume 163, p.667.
Gough, A., Thomas, A., (2010), Breed Predispositions to Disease in Dogs and Cats, 2nd edition, Blackwell's Publishing Ltd.
Testerink-Baas, E., (2010), Erfelijke afwijkingen bij raskatten, Stichting Platform Verantwoord Huisdierenbezit, minor Fokkerij
Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht