Epifysiolyse van de heupkop (stoornis in de ontwikkeling van de heup)

Categorie Skelet
Ernst Ernstig tot zeer ernstig
Behandelbaarheid Matig
Symptomen
Mank lopen, Moeite met springen, Wiebelige gang, Wijdbeens lopen, Pijn
DNA-test beschikbaar? Nee

Beschrijving

Epifysiolyse is het al loslaten van de heupkop ter hoogte van de groeischijf. Epifysiolyse komt met name voor bij de Maine Coone, en in het bijzonder bij gecastreerde katers. Het wordt gezien op de leeftijd van anderhalf jaar. Op deze leeftijd hoort de groeischijf al gesloten te zijn en de heup volledig ontwikkeld. Er wordt op dit moment uitgebreid onderzoek gedaan naar de oorzaken en erfelijke achtergronden van epifysiolyse van de heupkop.

Diagnose

De diagnose wordt door de dierenarts gesteld, op basis van röntgenfoto’s van de heupen.

Behandeling

Genezing door een behandeling is niet mogelijk. De dierenarts kan met een operatie de aangetaste heupkoppen verwijderden. Na deze operatie ervaren katten geen pijn meer. Katten zijn flexibele dieren die zonder heupkoppen kunnen leven. Spierfunctie kan een groot deel van het ongemak oplossen.

Het is belangrijk dat er geen overgewicht ontstaat gedurende het hele leven.

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Dierenarts De Laak Heupkopresectie agv epifysiolysys bij de kat mei 2014
Borak, D., Wunderlin, N., Brückner, M., Schwarz, G., Klang, A., (2015), Slipped capital femoral epiphysis in 17 Maine Coon cats, Journal of Feline Medicine and Surgery, p.1-8.
McNicholas, W.T., Wilkens, B.E., Blevins, W.E., Snyder, P.W., McGabe, G.P., Applewhite, A.A., Laverty, P.H., Breur, G.J., (2002), Spontaneous femoral capital physeal fractures in adult cats - 26 cats (1996-2001), Journal of American Veterinary Association, volume 221, p.1731-1736.
Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht