Brachycefalie (kortschedeligheid) brachycefaal obstructief syndroom (BOS)

Categorie Ademhalingsstelsel
Ernst Ernstig tot zeer ernstig
Behandelbaarheid Slecht
Symptomen
Knijpen met de ogen (irritatie/pijn), Litteken op het hoornvlies, Naar binnen krullende oogleden, Roodheid van de ogen, Traanstrepen, Tranende ogen, Huidplooiontsteking op de kop, Afwijkende stand tanden/kiezen, Kwijlen, Knoeien met eten/ moeilijk eten, Losse tanden en/of kiezen, Ontstoken tandvlees, Vieze geur uit de bek, Benauwdheid (met open bek ademen), Snurkende ademhaling, Niezen, Snot/ neusuitvloeiing
DNA-test beschikbaar? Nee

Symptomen Brachycefaal Obstructief Syndroom

Dieren met brachycefalie hebben een grote ronde kop met een korte kaakpartij en een korte, brede neus. Dit zorgt voor een groot aantal problemen.

Bij een te brede schedel kan de kitten bij de geboorte niet door het bekken van de moeder naar buiten (dystocia).

De verkleining van de neusholte leidt gemakkelijk tot ademnood, en er is soms sprake van een snurkende ademhaling. 

De verkorting van de voorsnuit leidt tot een kleinere mond- en neusholte. Hierdoor komt het gebit in het nauw en is de tong vaak te groot voor de mond. Veel katten kunnen hierdoor moeilijk eten en hebben gebitsafwijkingen en daardoor pijn.

Door de vernauwingen in de schedel rond het oog werkt de traanbuis niet goed. Hierdoor kan het traanvocht niet afgevoerd worden via de neus. Dit geeft vieze ogen, traanstrepen en huidplooiontstekingen.

De haren op de neusplooien kunnen in de oogbol prikken, waardoor de ogen chronisch ontstoken zijn. Er kan blijvende schade aan het hoornvlies ontstaan. Vaak komen naar binnen gekrulde oogleden (entropion) voor. De oogkassen kunnen te ondiep zijn, waardoor de ogen uitpuilen en er meer risico op beschadiging van de oogbol is. De oogleden sluiten vaak niet helemaal over het oog waardoor het oog niet goed vochtig gehouden wordt.

Diagnose Brachycefaal Obstructief Syndroom

De diagnose is eenvoudig en wordt gesteld op basis van het uiterlijk van de kat.

Behandeling Brachycefaal Obstructief Syndroom

Er is alleen een behandeling mogelijk om de gevolgen van de platte kop te verzachten. Als de ogen te droog zijn kunnen deze door dagelijks druppelen vochtig gehouden worden. Een operatie om de andere ongemakken te verminderen is meestal niet mogelijk. Soms is het mogelijk tanden en kiezen te trekken om pijn te verminderen.

Het is het beste is om niet te fokken op een extreem platte snuit. 

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

LICG, jan 2013 Erfelijke aandoeningen bij katten
Schlueter, C., Budras, K.D., Ludewig, E., Mayrhofer, E., Koenig, H.E., Walter, A., Oechtering, G.U., (2009), Brachycephalic feline noses - CT and anatomical study of the relationship between head conformation and the nasolacrimal dranaige system, Journal of Feline Medicine and Surgery, volume 11, p.891-900.
Stichting Platform van de Nederlandse Cat Fancy, (2002), Plan van aanpak schadelijke erfelijke kenmerken bij raskatten, Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
Testerink-Baas, E., (2010), Erfelijke afwijkingen bij raskatten, Stichting Platform Verantwoord Huisdierenbezit, minor Fokkerij
Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht