Borstkasmisvormingen

Categorie Skelet
Ernst Ernstig tot zeer ernstig
Behandelbaarheid Matig tot slecht
Symptomen
Afwijkende vorm van de borstkas, Vermoeidheid na inspanning, Benauwdheid (met open bek ademen)
DNA-test beschikbaar? Nee

Beschrijving

Bij borstkasmisvorming is er sprake van een afwijkend gevormde borstkas door abnormale vorm van de ribben, het borstbeen of de rugwervels. Hierdoor kunnen hart en longen niet normaal functioneren. Als hart en longfunctie tekort schieten kunnen benauwdheid en moeite met inspanning gezien worden. Als de rugwervels een afwijkende stand hebben, lopen dieren ook moeilijk.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld door een dierenarts, op basis van de vorm van de borstkas. Met röntgenfoto’s is de aandoening goed in kaart te brengen.

Behandeling

Bij heel jonge dieren (tot de leeftijd van zes maanden) is een specialistische operatie door een veterinaire chirurg mogelijk om de afwijking te herstellen. Is de afwijking mild, dan is  behandeling niet altijd nodig. Wordt de aandoening op latere leeftijd vastgesteld, dan moet er gekeken worden of de benauwdheid leefbaar is. 

Deze aandoening komt voor bij de volgende rassen:

Charlesworth, T.M., Sturgess, C.P., (2012), Increased incidence of thoracic wall deformities in related Bengal kittens, Journal of Feline Medicine and Surgery, volume 14, nummer 6, p.365-368.
Yoon, H.Y., Mann, F.A., Jeong, S.W., (2008), Surgical correction of pectus excavatum in two cats, Journal of Veterinary Science, volume 9, nummer 3, p.335-337.
Dierenrecht.nl
ANBI logo

© Copyright 2017 Dier&Recht